Završeni 2. Dani hrvatskog kazališta u Vitezu na kojem su gostovali Gradsko kazalište B. Manastir

SHARE
Foto: Gradsko kazalište B. Manastir
Foto: Gradsko kazalište B. Manastir

Gradsko kazalište mladih Vitez tijekom lipnja i srpnja organizirali su 2. Dane hrvatskog kazališta u BiH, koji su protekle godine prvi put organizirani na području Bosne i Hercegovine.

Bogat kazališni program obilježili su nastupi kazališnih skupina iz BiH, Hrvatske i Srbije, a posjetitelji su kao i prethodne godine imali priliku pogledati neke od najkvalitetnijih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku iz navedenih država. Jedan od osnovnih ciljeva projekta upravo je njegovanje i očuvanje identiteta, odnosno kulturnog i jezičnog izričaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, zatim u zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina, a posebno i u Republici Hrvatskoj.

Program je započeo 17. lipnja gostovanjem Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, a belomanastirsko kazalište gostovalo je 20. srpnja, s predstavom za djecu, „Put po svijetu“, nakon čega su 21. srpnja premijerom domaćina, „Prvo po žensko“, zatvoreni 2. Dani hrvatskog kazališta. Gradsko kazalište Beli Manastir i Gradsko kazalište mladih Vitez imaju poseban odnos i suradnju koja traje već 7 godina, točnije od 2010. godine, kada je utemeljitelj i voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević, došao u Beli Manastir. Već iduće godine, u studenom, u prostorijama gradske uprave, potpisana je međunarodna povelja o kazališnoj suradnji između Belog Manastira i Viteza, a potpisnici, Ivan Sajević i Daniela Taslidžić Herman, zadnjih šest godina održavaju „potpisanu riječ“ te aktivno surađuju u vidu kazališnih razmjena.
“Činom potpisivanja povelje uspostavljena je trajna međunarodna i kulturna suradnja naša dva kazališta, s ciljem razvijanja i unapređenja međusobnih odnosa dviju zemalja, a poglavito na tragu čuvanja kazališne tradicije i baštine. S obzirom na to da općina Vitez u trenutku potpisivanja naše povelje nije imala nijedan prijateljski niti grad partner, ja sam i tada naglašavao da vjerujemo kako će slijediti naš primjer, što je i učinjeno 2014. godine kada je potpisana Povelja prijateljstva s Gradom Popovača“, izjavio je Ivan Sajević, voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez, koji je u listopadu 2016. primio i priznanje za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina na 7. kazališnom festivalu u Belom Manastiru. Boravkom u Vitezu, belomanastirski glumci su s domaćinima posjetili rodnu kuću Ive Andrića u Travniku, Etno selo „Čardaci“ i planinu Vlašić, gdje se razvilo središte zimskog turizma u Bosni.

Dane hrvatskog kazališta u BiH podržali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna, a sve predstave odigrane su u Kazališnoj dvorani Vitez.