Zatvoren 8. Kazališni festival i 9. Europska Noć kazališta u Belom Manastiru

SHARE

Tijekom listopada trajao je već, tradicionalni, 8. festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru. Festival je trajao čitav mjesec i ugostio je veliki broj (amaterskih) kazališta, ali i jednog profesionalca iz Hrvatske i susjednih Bosne i Hercegovine i Srbije. Festival je pratilo tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu Lidija Šumiga, Miroslav Kovač i Daria Rob koji nisu imali ni malo lagan zadatak oko dodjela godišnjih kazališnih nagrada, koje su dodjeljene na samu 9. Europsku Noć kazališta, 25. studenog. Time će i službeno završen redovni program belomanastirskog kazališta za ovu godinu, a od 3. do 23. prosinca igraju isključivo prigodne božićne predstave i performanse. Zatvaranjem feestivala, zatvorena je i 9. Europska Noć kazališta, nacionalna kazališna manifestacija te ujedno i posljednji program u sklopu proslave Dana Grada Belog Manastira.

Festival je ove godine ponudio, osim predstava za odrasle iz domaće produkcije, predstave za djecu a obje su oduševile mališane. „Pale sam na svijetu“ oduševio je učenike osnovne škole iz Šećerane, dok je lutkar i glumac Cvetin Aničić podjednako i djecu i roditelje zabavio i nasmijao u edukativnoj, veseloj predstavi „Vitamini, zdravi fini“, odigranoj u nedjelju u belomanastirskom kazalištu. Posljednjeg vikenda festivala, održala se i Noć kazališta, kada su posjetitelji imali prilike pogledati izložbu kazališnih plakata u produkciji Gradskog kazališta Beli Manastir od 2007. do 2017. U subotu je uslijedila predpremijera predstave „Evropejci“, Draft teatra Tuzla, BiH, a nakon predstave dodjela godišnjih kazališnih nagrada.

Posebno priznanje za 10 godina rada u belomanastirskom kazalištu dobio je glumac Nebojša Šimić, a najbolje predstave su „Tko pjeva zlo ne misli“ – Amaterskog kazališta POU Sambor – PAXići (po odluci Povjerenstva) i „Šmizle – ženski band“, Gradskog kazališta mladih Vitez (BiH) po odluci publike.

Najbolja glumica festivala je Snježana Puljić (u ulozi majke u predstavi „Tri jablana“, GAK Županja), dok je najbolji glumac Lovro Rimac (u ulozi gospodina Fulira u predstavi „Tko pjeva zlo ne misli“ iz Samobora).

Najbolja sporedna ženska uloga pripala je Matei Bošnjak u predstavi „Šmizle – ženski band“ inače i polufinalistici Supertalenta, dok je najbolja sporedna muška uloga „otišla“ u Bjelovarsko kazalište Miranu Topljaku za ulogu Hartlifa u predstavi „Odstranjivanje“. Najbolja scenografija pripala je predstavi „Doktor Wong“ Teatra Gaudeamus Zagreb, najbolje kostime imao je ansambl predstave „Odstranjivanje“, najbolji dramski tekst predstava „Tko pjeva zlo ne misli“, a najbolju kolektivnu igru „Evropejci“ Draft teatra Tuzla (BiH). Najbolja režija otišla je u ruke Rebecce Agić za predstavu „Doktor Wong“, a dva posebna priznanja dobili su „Maturanti“ Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda – za društveno angažiranu temu i Gradsko kazalište Đurđevac za predstavu „Božanstvena parodija“ – za poticanje mladih u kazališnom stvaralaštvu.

Festival je službeno zatvorio u ime Grada Belog Manastir, vijećnik, Davor Gotal. Festival su omogućili Ministarstvo kulture RH, Osječko – baranjska županija i Grad Beli Manastir.