Zaštita od velikih vrućina – preporuke

  SHARE
  Foto: Pixabay
  Foto: Pixabay

  Bilo da dobro podnosite vrućinu ili preferirate hladnija razdoblja, dobro je znati kako se uhvatiti u koštac s visokim ljetnim temperaturama kada ste primorani ostati u gradu, ali i kada uživate na moru.

  Rashladite svoj dom

  Nastojite rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.

  Klonite se vrućine
  * Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.
  * Ako Vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).
  * Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
  * Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4.00 i 7.00 sati.
  * Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
  * Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

  Za vrijeme velikih vrućina posebno se trebaju paziti ugrožene skupine: osobe starije dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, osobito kronični bolesnici, srčani bolesnici ili osobe s povišenim krvnim tlakom.

  Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše
  * Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu;
  * Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu;
  * Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć;
  * Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

  Važni brojevi:

  * Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku)
  * Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situaciji