Vuzmenka u Kozarcu

  SHARE

   

  Na Veliku subotu u Kozarcu je nastavljena tradicija paljenja svete vatre ili Vuzmenke.
  Običaji kažu da se Vuzmenka pali kako bi narod okupljen oko nje ponio sveti plamen kući i potpalio ognjište svetom vatrom.

  Vuzmenka, sveta vatra ili uskrsni krijes ovisi od mjesta do mjesta počinje se slagati na Veliku subotu u ranim popodnevnim satima,a pali se predvečer.

  Stari običaji su bili da se vuzmenka slaže kod crkve i da se pali kresanjem kamena o kamen ili da je potpali svečenik gubom (mahovinom), a može i trenjem drveta o drvo potpaliti mahovinu i tako zapalit svetu vatru.
  Kada bi vatra izgorjela, narod bi ušao u crkvu, a dječaci bi uzeli svaki po komad blagoslovljene gube zapalili na vatri koja je još tinjala i odnjeli kući za potpalu kućnog ognjišta.
  Za to vrijeme domačica bi kod kuće ugasila vatru, očistila i pripremila ognjište za ponovo potpaljivanje vatre sa blagoslovljenom gubom koju bi muško donjelo u kuću.
  Ovim običajem se iskazivala želja za time da u toj kući cijela obitelj želi imati svetu vatru u svome ognjištu.

  Danas na modernije načine vuzmenka se slaže na livadi i zna biti visoka do desetak metara.
  Oko vatre se okuplja narod i druži dok god vatra ne izgori.

  Održavanje vatre na ognjištu bila je pretkrščanska tradicija, ali s vremenom je u Europi i kod Hrvata to postao opći crkveno-narodni običaj.

  Takav običaj daje jasno značenje da je sveta vatra koju je Bog zapalio među nama potrebna u svakom domu te da je s njom i Bog sam prisutan u kući.

  Premda je takvo održavanje vatre na ognjištu bila pretkršćanska tradicija, s vremenom je to u Europi i kod Hrvata postao opći crkveno-narodni običaj.
  Običaj s jasnim kršćanskim značenjem da svetu vatru koju je Bog zapalio među ljudima treba donijeti u svaki dom.

  Kako običaji nalažu tako je na Veliku subotu u Kozarcu bila priprmljena velika vuzmenka za potpalu.
  Sve udruge iz mjesta Kozarac su pridonjele tome da se ova tradicija nastavi i da se vuzmenka potpali.
  Tako je navečer uz mnoštvo okupljenih koji su cijelog popodneva kuhali fiš, prezentirali svoje proizvode, svirali, plesali i družili se vatra i zapaljena. Bilo je glazbe i plesa, a gostovali su poznati međimurski pjevač Žiga, tamburaški sastav Baranjski sokak i domaći KUD-ovi iz okolnih mjesta.