Velika subota, dan tišine i molitve!

  SHARE
  foto:ilustracija
  foto:ilustracija

  Velika subota je kršćanski blagdan, dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja. Slavi se u dan prije Uskrsa.

  Na Veliku subotu, Crkva u tišini i molitvi kod groba čeka Gospodina. Vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze preko dana, u slobodno vrijeme, posjetiti „Isusov grob“. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje.

  U subotu navečer, slavi se Vazmeno bdijenje. Crkva je u iščekivanju Isusovog uskrsnuća.

  Bdijenje počinje lucenarijem ili službom svjetla.

  Blagoslivlje se vatra izvan crkve, na njoj se pali uskrsna svijeća koja označava Isusa Krista uskrsloga, naše svjetlo. Unosi se u procesiji u župnu crkvu koja je u mraku. Tek unosom uskrsne svijeće u crkvu pale i vjernici svoje svijeće i pale se sva svijetla, nakon čega slijedi svečani pjevani hvalospjev uskrsnoj svijeći. Drugi dio bdijenja je Služba riječi. Čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje palama, slušamo Božju riječ o stvaranju, kroz psalme hvalimo i slavimo Gospodina i njegova djela.

  Slijedimo put Božjeg naroda iz ropstva u slobodu i stvarnje novoga čovjeka čiji je vrhunac Kristovo djelo. Čitanja završavaju svečanom pjesmom Slava Bogu na visini i tada se oglase orgulje, sva zvona na crkvama, pale svijeće. Ovo je stvarni trenutak novog čovjeka, novog svijeta, novog vremena-pobijeđeni su grijeh i smrt. Kršćani se pozivaju na radosno slavlje Gospodina.

  Ovo je redokus vječnosti. Poslije Službe riječi slijedi krsna služba, blagoslivlje se voda, krste se katekumeni. Katekumenat je priprava odraslih za primanje sakramenata kršćanske incijacije. Sakramenet kršćanske inicijacije jesu krštenje, Euharistije i potvrda. Svećenik katekumene krsti vodom iz studenca kojeg je blagoslovio na Vazmenom bdijenju. U taj se studenac također uranja i Uskrsna svijeća.

  Uskrsna svijeća predstvalja Isusa Krista, svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω koji označavaju Krista kao početak i savršetak. Na uskrsnu svijeću staljaju se brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmeno bdijenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnog voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona te se pali u svim zajedničkim činima, tim bdijenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

  Vazmeno bdijenje završava euharistijom.