Velika Gospa u jedinom marijanskom svetištu u Baranji-Popovcu

  SHARE
  foto:popovac.hr
  foto:popovac.hr

  Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine što je ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

  Baranjci dugo nisu imali svoje marijansko svetište. Zapravo, imaju ga, ali je bilo zaboravljeno u nemirima vremena i prostora. Posljednjih je godina Svetište Gospe Lurdske u Popovcu ponovno postalo okupljalište Marijinih štovatelja.
  Svetište je smješteno oko tri kilometra od mjesta Popovac i može se doći automobilom makadamskom cestom koju je uredila općina Popovac. Svetište je izgrađeno prije gotovo devedest godina, odnosno 150 godina od ukazanja Gospe u Lurdu kada se ukazala djevojci Bernardici.

  Spominje se da je nastalo u tijeku prvog svjetskog rata 1916. godine kada je tadašnji župnik župe čiji su stanovnici većinski bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka s raznih bojišnica. Zemljište na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije sagrađena je špilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište. Te je godine bilo i veliko hodočašće baranjskih vjernika. Već iduće godine kupljeno je zemljište iznad špilje, gdje su napravljene postaje križnog puta. U spomenici iz tog vremena stoji kako je na posveti bilo više od 5000 vjernika. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskog rata, ovdje su se okupljali brojni baranjski vjernici što i nakon Domovinskog rata svake godine sve više je posječno.