U Parku prirode Kopački rit, Dan ptica selica

  SHARE
  foto:pixabay
  foto:pixabay

  Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine. Kako bi se podigla svijest šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa širom svijeta organiziraju se različita događanja poput radionica, festivala i promatranja ptica. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko- euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (BONNSKA konvencija). Ovogodišnja tema je „Proizvodnja energije – učinimo je manje opasnom za ptice“ kojom se želi upozoriti da zaštita ptica selica i staništa na njihovim selidbenim putevima mora biti uzeta u obzir tijekom svih faza razvoja projekata za proizvodnju i distribuciju energije.

  Ptice selice sele se svake godine sa područja gdje se gnijezde u zimska boravišta i natrag, a najvažniji ekološki razlog je velika razlika u količini raspoložive hrane ovisno o godišnjem dobu. Na svom putu  do tisućama kilometara udaljenih južnih krajeva, one nailaze na razne opasnosti, te se seoba ptica održava  selekcijom najbolje prilagođenih jedinki.

  Kopački rit je dom mnogim pticama selicama koje u jesen odlaze u toplije krajeve, ali istodobno u Kopački rit na zimovanje dolaze i ptice iz sjevernijih krajeva, a neke vrste ptica Kopački rit koriste kao odmorište na svom dugom putu na jug.

  U Parku prirode Kopački rit, Dan ptica selica obilježiti ćemo u

  subotu, 16.5.2015. u 11h  na Prijemnom centru Mali Sakadaš

  Povodom obilježavanja Dana ptica selica, Javna ustanova Park prirode Kopački rit i Udruga Breza pripremili su program “Ptice iz daleka” u kojem se kroz igru i glazbeni program predstavlja selidba ptica na jedan nov i zanimljiv način, a cilj je predstaviti ideju da ove ptice dijele život sa dva udaljena naroda, na različitim kontinentima koji često nisu ni svjesni te nevidljive veze.  Program je namijenjen i djeci i odraslima.

  Sa gostima iz daleke Afrike, sa članovima  Udruge Breza iz Osijeka i djelatnicima parka, radit će se pravo uprizorenje dva sela – jednog u Hrvatskoj i jednog u zemlji  Burkina Faso. Sve će biti popraćeno nastupima grupe Siraba iz Burkine Faso koja će izvoditi tradicionalnu afričku glazbu i plesove, a hrvatsko selo predstavit će svojim programom KUD Osijek 1862.

  Ovo je idealna prilika da se svi posjetitelji zabave na originalan način, a u isto vrijeme da se upoznaju s našom novom atrakcijom – drvenom šetnicom preko jezera Mali Sakadaš.