U Belomanastirskom kazalištu obilježen Međunarodni dan dječjih prava

SHARE

23756249_10155918347704038_2044848296_n

„Pale sam na svijetu“ poručio djeci da čuvaju svoje prijatelje i vole obitelj

Povodom Međunarodnog dana dječjih prava, koji se obilježava 20. studenog, Gradsko kazalište Beli Manastir odigralo je predstavu „Pale sam na svijetu“,koja govori o vrijednosti prijateljstva i obitelji.

„Deklaraciju o pravima djeteta” usvojila je Generalna skupština UN-a 20. studenog 1959. godine, a trideset godina kasnije usvojena je i „Konvencija o pravima djeteta“ (20. studenog 1989. godine). Organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, svake godine potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava s ciljem senzibiliziranja javnosti i ustanova za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.
„Pale sam na svijetu“ je dječja monodrama, a u ulozi Paleta našao se Nebojša Šimić koji u 30-ak minuta zanimljive priče zajedno s djecom proživljava samoću na svijetu. Svoju premijeru predstava je doživjela u svibnju prošle godine, a najviše su joj se radovali tadašnji učenici 1.razreda budući da im je to obavezna lektira. Ove godine kazalište su posjetili učenici Osnovne škole Šećerana i dio učenika Osnovne škole dr. Franjo Tuđman Beli Manastir.

Belomanastirsko kazalište upravo zbog mnoštva dječjih predstava koje rade i poklanjaju pažnju djeci i mladima jednako kao i odraslima, dobilo je nedavno posebno priznanje od prosudebene komisije na Komedija festu u Bjelovaru za poticanje dječjih predstava u kazališnom stvaralaštvu.
Riječ je o priznanju koje svakako ima svoju težinu jer belomanastirsko kazalište zadnjih osam godina aktivno radi na promociji dječjeg teatra, jednako kao i redovnog dramskog ansambla. S dječjim repertoarom započeli su prije osam godina, predstavama u vlastitoj produkciji, a potom su godinu dana kasnije, pokrenuli Dječji kazališni festival s četiri gostujuće predstave. Ove godine, festival je imao deset predstava i nekoliko kazališnih radionica za djecu. Djeca su se s godina naučila na dolazak u kazalište u vlastitom gradu kao i posjete glumaca u škole i vrtiće. Festival je postao prepoznatljiv te je jedan od rijetkih kazališnih festivala za djecu u Hrvatskoj. Sve predstave s dječjeg kazališnog repertoara belomanastirskog kazališta, režirala je Daniela Taslidžić Herman, koja je i sama zaigrala u nekoliko dječjih predstava.