U Belom Manastiru održana promocija zbornika “Granice i identiteti”

SHARE

18053426_10155281733234038_1052722495_o

U utorak 18.travnja u (pre)punoj konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine, održana je promocija zbornika radova „Granice i identiteti“.

Promociju su zajednički organizirali Zavod za baranjsku povijesnicu Beli Manastir i Državni arhiv Vukovar, koji su ostvarili uspješnu suradnju, a koju nastavljaju i u daljnim projektima, dok su pokrovitelji bili Ministarstvo kulture RH i Grad Beli Manastir.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Ivan Doboš, dr.sc. Ivan Balta i dr.sc. Tamara Alebić s osječkog Filozofskog fakulteta odsjeka za povijest, dr.sc. Edin Mutapčić s Pravnog fakulteta iz Tuzle, urednici zbornika Daniela Taslidžić Herman i Stjepan Prutki te predsjednik Zavoda za baranjsku povjesnicu, Davor Taslidžić.

Zbornik radova „Granice i identiteti“ nastao je kao rezultat međunarodnog znanstvenog skup pod nazivom „Društveno-kulturološki opći kontekst granica, posebno Baranje, Podunavlja i susjednih regija u odnosu na europske civilizacijske stečevine i Balkan“ koji je održan u Belom Manastiru 11. ožujka 2016. godine. Skup je tada potvrdio kako granice, njihove pravne, povijesne, kulturološke i ine odrednice na prostoru Baranje, Podunavlja i susjednih regija i dalje ostaju veliko pitanje koje stoji prvenstveno pred znanstvenicima, ali bezuvjetno i pred javnosti koja u ovim vremenima pokazuje sve veće zanimanje. Vrijeme velikih potresa koje je obilježio cijelo 20. stoljeće kako na svjetskoj, tako i na europskoj društveno-političkoj sceni stvorio je nove geopolitičke i ekonomske odnose čiju stvarnu i pravu narav i posljedice dugogodišnjeg postojanja nije bilo moguće odgovarajuće spoznati, analizirati i ocijeniti bez detaljnog zadiranja u povijesni kontekst zbivanja koji im je prethodio. Pod takvim okolnostima započeo je rad na uređivanju ovoga Zbornika radova. Formirano je međunarodno uredništvo od 13 članova znanstvenika čija je zadaća bila složiti mozaik tema koje su izlagane na skupu. Nakon godinu dana složenog rada, 18. travnja javno je promoviran Zbornik, koji sadrži 19 autorskih tema čija je temeljnica granice i identiteti.

Na promociji je istaknuto kako Zbornik potvrđuje kako su granice danas segment koje nas u jednom trenutku razdvajaju, ali opet u nekom drugom trenutku spajaju.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Šumari” iz Vinkovaca: vokalni solist Ivan Grčić s tamburašima i ženska pjevačka skupina “Šumarice” te članovi Udruge “Vinkovački šokački rodovi” u šokačkoj nošnji.

Program je vodila Dunja Vlahek, glumica Gradskog kazališta Beli Manastir.

Zbornik je izdan u zajedničkoj nakladi Zavoda za baranjsku povijesnicu i Državnog arhiva Vukovar.