U 2018. povećavaju se turistički prihodi, a podiže razina usluga i sadržaja

  SHARE

  turisti

  Razvoj kontinentalnog turizma je dio strateškog plana razvoja Osječko-baranjske županije pri čemu sustavni pristup treba potisnuti stihijski i pojedinačni. Značajnu ulogu u tomu imaju i turističke zajednice, a o njihovom radu ove godine te o planovima u 2018. godini raspravljalo se dana (21. prosinca 2017. godine) na sjednicama Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice Osječko-baranjske županije kojima je predsjedao župan Ivan Anušić.

  Članovi Vijeća i Skupštine usvojili su rebalans Financijskog plana Turističke zajednice OBŽ za 2017. godinu prema komu su prihodi povećani 10 posto te srazmjerno i rashodi (9,5 posto). Razlika ostvarenih i planiranih prihoda iskorištena je za strateška oglašavanja zračnih linija, novu smeđu signalizaciju u Kopačkom ritu te troškove edukacije u sklopu Wine OS-a. Između ostalih nagrada i priznanja izdvojen je proglašenje Osijeka za najbolju kontinentalnu destinaciju, Baranje za najbolju ruralnu destinaciju i Richarda Apela iz Karanca za najboljeg domaćina na obiteljskom turističkom gospodarstvu u Hrvatskoj.

  Usvojen je potom Plan i program rada s financijskim planom TZ OBŽ za 2018. godinu. Prihodi su planirani u ukupnom iznosu od 2.730.000,00 kuna, s time da su povećane stavke od boravišne pristojbe za 14,29 posto zbog povećanja turističkih sadržaja i bolje naplate boravišne pristojbe te ista razina prihoda od turističke članarine. Rečeno je i kako je TZ OBŽ dobila organizaciju Zlatne penkale 2018., manifestacije na kojoj se biraju najbolji novinarski radovi o Hrvatskoj, što je priznanje i prigoda za promociju Županije. Članovi skupštine podržali su cjelokupan Plan, s time da su, uz već navedene, naglasili i potporu manifestacijama kao što su Čvarak fest, Đakovački vezovi, Tour de Slavonia… te sugerirali da se veća pozornost posveti novim strateškim projektima, osobito na rijekama Drava i Dunav.

  Turizam u Osječko-baranjskoj županiji moramo podići na puno višu razinu jer imamo i puno veće potencijale, osobito u ljetnim mjesecima. U tom cilju rješavamo probleme poput onih koje imamo zbog komaraca, razmatramo nove projekte, pa i vezano uz rijeke. Već u siječnju počet će raditi Upravni odjel za kontinentalni turizam, kojemu je zadaća da pomogne u promjeni percepcije i stanja po komu je turizam kod nas više produkt vlastitih ideja i napora, a prelazi se na organizirani, sustavni turizam. Gradit ćemo turističku infrastrukturu, pojačati vidljivost kroz marketing, poboljšati turističke sadržaje i usluge, a za to svakako treba i široki spektar stručnjaka pa ste svi pozvani na suradnju – rekao je župan Anušić.