Tribina “kroz logore do Slobode”

SHARE
-----------
———–

Udruga veterana i pripadnika 3. BRG „Kune“ organizirala je tribinu na Filozofskom, Pravnom, Medicinskom fakultetu u Osijeku i Veleučilištu u Požegi na temu „kroz Logore do Slobode“ Nastavno na gore navedeno s članovima Podružnica 5. – Istočna Hrvatska MKVC, kao partnerima projekta, organiziramo 5. tribinu na istu temu.

Tribina će se održati 23.listopada 2018.g. u Centru kulture “Matija Petar Katančić” u Valpovu s početkom u 10,30 sati.

Predavači su djelatnici državnih institucija koje su usko vezane uz sam proces ratnog zločina koji se dogodio na teritoriju Republike Hrvatske i branitelji koji su tijekom Domovinskog rata prošli pakao srpskih koncentracijskih logora koji će iznijeti živo svjedočenje o vremenu provedenom u Logorima.

U tribini sudjeluju:

• Branitelji i bivši logoraši Domovinskog rata, Predrag Mišić, Đuro Mujić i Ivica Jurčan – iznose živo svjedočenje za vrijeme stradavanja i zatočeništva te o provedenom vremenu i torturama u Srpskim konc. logorima
• Tomislav Farkaš – djelatnik za ratni zločin MUP-a PU Osječko baranjske
koji će održati kratko predavanje na temu te ulogu MUP- u vezano uz istragu istih .
• Zlatko Bučević – djelatnik Županijskog državnog odvjetništva Osijek
Postupanje ŽDO u predmetima ratnih zločina, posebno u ratnom zločinu logora.
• Prof.dr.sc Mladen Lončar- predstavnik Nacionalnog centra za psihotraumu – Koji će govoriti o psiho fizičkom stanju zatočenih u logorima, povratak „logoraša“ u civilni život te posljedica bolesti PTSP na obitelj i okolinu.

Cilj tribine je educirati hrvatski puk o bitnim događanjima u Domovinskom ratu, psihofizičkom stanju zatočenih i sudskim procesima vezanim uz sam ratni zločin od ljudi koji su direktno sudjelovali u istome od samih početaka te ujedno širiti istinu o Domovinskom ratu kako se ista nikada ne bi zaboravila.