Sjednica Vlade u Osijeku, dvije milijarde kuna u Slavoniju i Baranju

  SHARE

  Na današnjoj sjednici imamo niz konkretnih projekata iz područja gospodarstva, prometa, kulture, sveučilišta… jedan cjelovit pristup koji će biti potvrđen potpisivanjem brojnih ugovora. Gotovo milijardu kuna vrijednih projekata za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a kada se uzme ukupni iznos projekata koji će biti potpisani za slavonske županije dolazimo do iznosa od gotovo dvije milijarde kuna. To je čvrsta i snažna poruka Vlade cijeloj Slavoniji i svim ljudima koji ovdje žive – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na otvaranju sjednice Vlade, koja je održana danas (1. prosinca 2017. godine) u Osijeku, četvrte sjednice aktualne Vlade održane izvan sjedišta.
  Hrvatskog premijera i članove Vlade prvo su u sjedištu osječke gradske uprave u Tvrđi primili gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Ivan Anušić. Nakon kraćeg razgovora susret se nastavio u sjedištu Županije na Trgu Ante Starčevića, gdje su im se pridružili članovi Vlade, saborski zastupnici Stjepan Ćuraj, Branimir Glavaš, Robert Jankovics, Vlatko Kopić, Domagoj Mikulić, Miroslav Šimić, Miroslav Tuđman i Irena Petrijevčanin Vuksanović te ostali slavonski župani.

  Pozdravljajući premijera, ministre i ostale goste župan Anušić izrazio je zadovoljstvo što se nakon 13 godina sjednica Vlade održava u Osijeku. – Svojim dolaskom potvrdili ste tezu koju već godinama slušamo, a to je ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. Nizom projekata koji se na našem području provode kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokazali ste da brinete o istočnoj Hrvatskoj koja je gospodarski, ali i demografski najugroženija hrvatska regija. Upravo izvrsna komunikacija i sinergija između Vlade i Osječko-baranjske županije već dovodi do pozitivnih pomaka u našoj županiji. Kao župan sa svojim timom osluškujem potrebe naših načelnika i gradonačelnika i zajedničkim ih snagama pretvaramo u konkretne mjere i projekte s kojima ćemo strateški ojačati gospodarske grane koje nose najveće potencijale, a to je malo i srednje gospodarstvo, obrti i OPG-ovi te razvoj i osnaživanje kontinentalnog turizma – rekao je župan.

  Potom je naveo najvažnije aktualne županijske projekte; projekt besplatnih obroka za sve učenike osnovnih škola vrijedan 17 milijuna kuna, zatim izgradnju regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, 1. Gimnazije… – Egzodus mladih ljudi možemo zaustaviti jedno predanim i kontinuiranim radom, a današnja sjednica Vlade je veliki korak ka tome cilju – poručio je župan Anušić.

  Sjednica Vlade nastavljena je izvješćima o učinjenom i o budućim projektima u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te usvajanjem zaključaka o konkretnim projektima. To su izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, financiranje nabave angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenca u Kliničkom bolničkom centru Osijek, zaključak u vezi problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit, rekonstrukcija više ulica i trgova u Osijeku i Donjem Miholjcu, dovršetak izgradnje Sveučilišnog kampusa, obnovu terase bastiona u Tvrđe, projekt i izgradnja IT parka, projekt uspostave Centra za autizam, osnivanje Arheološkog muzeja Osijek, darovanje nekretnina u Bilju za uspostavu centra za posjetitelje, darovanje nekretnina za Caritas, darovanje stanova za zbrinjavanje socijalno ugroženih građana…
  U redovnom dijelu sjednice također su bile točke koje su se dijelom odnosile na Slavoniju i Baranju, na primjer zakonske izmjene o prometu drva i proizvoda od drva i izmjene Zakona o regionalnom razvoju. Nakon sjednice potpisano je čak 19 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 2.026.855.957,79 kuna, a sastoji se od bespovratnih sredstava Europske unije, nacionalnog i fondovskog sufinanciranja te sufinanciranja samih korisnika. Tako se za modernizaciju tramvajske infrastrukture i nabavu autobusa izdvaja 232 milijuna kuna, Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće 271 milijun kuna, Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo 267 milijuna kuna, uređenje desne obale Drave u Osijeku 45 milijuna kuna, proizvodnju papirne ambalaže u Osijeku 30 milijuna kuna… Potpisano je i 40 ugovora iz programa zapošljavanja žena “Poželi”.

  – Prije stupanja na dužnost župana govorio sam kako Slavoniju i Baranju vratiti u normalne tijekove društvenog, gospodarskog, političkog i svakog drugog života. Rekao sam da je neizmjerno bitno imati sinergiju premijera, Vlade, ministara, župana, svih gradonačelnika i načelnika te zajednički ulazak u Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Danas, nakon pet mjeseci vođenja županije, gradonačelnika u gradu i nešto duže gospodina Plenkovića na čelu Vlade, svjedoci smo konkretnih ugovora, učinaka i projekata. Puno smo obećavali i uvijek dobivali upit hoće li sve ostati na obećanjima, a odgovor su ovi ugovori, ali i očita namjera, volja i smjer kojima nas Vlada bez imalo rezerve upućuje da moramo razvijati i pripremati projekte. Mi smo zaista i pripremali projekte, a sada ih i realizirali. Najbitnije je da su Vlada, svi ministri i premijer ovdje zasjedali, što je poruka ne samo o njihovom dolasku, donesenim ugovorima i potvrdi suradnje nego i moralna podrška nama koji se ovdje trudimo razvijati grad Osijek, OBŽ i cijelu istočnu Hrvatsku. Danas započinje jedno novo razdoblje Osječko-baranjske županije, i to prvo političke stabilnosti, razvoj u gospodarskom, društvenom, političkom, sportskom, socijalnom, znanstvenom i svakom drugom smislu. Budite sigurni da nitko više ne može zaustaviti ovaj projekt koji je započeo i koji će uskoro pokazati još veće benefite za sve nas koji tu živimo – zaključio je župan Anušić nakon sjednice Vlade te još jednom zahvalio premijeru ministrima na suradnji za bolje sutra cijele županije i Hrvatske.