Azbest: utjecaj na zdravlje i zaštita

  SHARE
  ---

  Azbest ili azbestni minerali su skupina najčešće magnezijsko – silikatnih vlakana koja osim vezanog silicijeva dioksida sadrže željezo, u manjim količinama kalcij i natrij, a u tragovima nikal, kobalt, krom i mangan. Može se nalaziti u prirodi i u proizvodima koje stvara čovjek, pa se kao dobar izolator nalazi u velikom broju proizvoda, prvenstveno građevinskim.

  U slučaju da se ošteti materijal ili predmet koji ga sadrži, azbest može izazvati zdravstvene posljedice kod osoba koje su sudjelovale u njegovoj proizvodnji ili mu bile dugotrajno izložene. Da bi se spriječili štetni učinci azbesta na zdravlje, čiji se simptomi mogu javiti čak i nakon 10 do 20 godina od izloženosti, s njim je potrebno pravilno i stručno postupati.

  U Hrvatskoj se postupanje i gospodarenje građevinskim otpadom koji sadrži azbest regulira nizom zakonskih propisa, uključujući i zabranu proizvodnje, prometa i upotrebe azbesta i materijala koji sadrže azbest od siječnja 2006. godine. Uz to, propisana je i zaštita radnika od izlaganja azbestu, propisno postupanje pri obnovi objekata i sigurno zbrinjavanje azbestnog otpada.

  Dodatno o Azbestu možete pročitati ovdje.