Rušenje Svibanjskog drveta (Majpan)

    SHARE

    Novi Bezdan-u nedjelju 24. svibnja 2015. godine održana je manifestacija rušenje Svibanjskog drveta odnosno isplesavanje Majpana ispred mjesnog Doma kulture. Tradicija Svibanjskog drveta odnosno Majpana stari je narodni običaj. Majpana se postavlja dan prije 1. svibnja u kasnim noćnim satima, a postavljali su ga mladići ispred kuća djevojaka koje su im se sviđale. Mladići bi prvog svibnja odlazili u šumu kako bi pronašli što ravnije, vitkije i višlje drvo, zatim bi ga odvlačili kućama, gdje bi se isto ukrašavalo šarenim papirima, jabukama i sl. Tako ukrašeno drvo naziva se Majpan, a u noći bi isto odvlačili pred kuću simpatije i ondje bi ga postavljali.

    Iako je ovaj običaj postavljanja zapostavljen i gotovo zaboravljen na našim prostorima, mladići u Novom Bezdanu u čast tradiciji postavljaju svake godine Majpan u centru svog sela. Prema tradiciji se krajem mjeseca svibnja oko Svibanjskog drveta okupe mještani Novog Bezdana, ali i susjednih sela kako bi prisustvovali isplesivanju istog. Oko Majpana su se u kolo uhvatila tri KUD-a te su plesali dok su ga mladići sjekirom uz zaljevanje domaćom rakijom rušili.

    Nakon što je Svibanjsko drvo srušeno okupljeni su se smjestili u dom kulture te su sa zanimanjem pratili plesove okupljenih KUD-ova. Stotinjak gledatelja nakon sat vremena kulturno-umjetničkog programa pljeskom je ispratilo plesače i svirače, te se zadovoljno vratilo svojim kućama.