Prestanak vožnje s uključenim kratkim svjetlima

  SHARE
  foto:pixbay
  foto:pixbay

  Podsjećamo vozače da sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju. Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. Zbog bolje uočljivosti, vozači mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.

  Vozače mopeda i motocikala dodatno podsjećamo na obavezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige.

  Bicikliste koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti, koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

  Podsjećamo, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 500 kuna u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, dok je u navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana kazna u iznosu od 300 kuna.