Premijera “Regina Panoniae” Gradskog kazališta Beli Manastir

SHARE

17201042_10155148196039038_6211905951074067594_n

Regina Pannoniae nova je predstava belomanastirskog kazališta koja će se održati 18. ožujka (subota) 2017. godine s početkom u 19:00 sati.

Nakon rujanske premijere predstave „Novac moje krvi“ , koja je rađena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Policijskom upravom Osječko – baranjskom, nova predstava ovih kazališta-raca rađena je uz stručnu pomoć i to ravnatelja Drame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, Miroslava Čabraje, koji potpisuje režiju, adaptaciju teksta i izbor glazbe.

Predstava je rađena prema predlošku teksta Dunje Škrebljin. Da nisu prosječni i obični amateri, ovi veliki zaljubljenici u daske koje život znače, to su dokazali brojnim nagradama i gostovanjima te neočekivanim uspjehom s dramom „Dnevnik Anne Frank“. Ponovno su oduševili u drami „Novac moje krvi“, posebice nakon kritike uglednog zagrebačkog kritičara Igora Ružića, a sada su napokon, nakon dvije ozbiljne drame, zaigrali komediju.

Predstava je temeljena na stvarnim povijesnim događajima upakirana u humor s (izmišljenim) komičnim karakterima likova i govori o tome kako nastaje predstava. Publika se vraća u 18. stoljeće u doba kada su na povijesnoj sceni bili barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija. Prikazan je na humorističan način život carske obitelji Marije Terezije, posjet baruna Trenka, njihove ispovijesti katoličkom svećeniku koji je stručnjak za vina i lijepe žene te raskrinkavanje uhoda i ostalih tajni vezanih za život oko carske obitelji.

U predstavi su uloge ponijeli: Ana – Marija Zorčec, Aleksandar Momčilović, Biljana Marušić, Nebojša Šimić, Branko Katalinić, Igor Farkaš, Davor Burić i Dunja Vlahek. Za zvučne i svjetlosne efekte zadužen je Zoran Herman.

Predstava je rađena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Reprizna izvedba predstave očekuje nas već 26.ožujka, a do tada će ovi vrijedni kazalištarci završavati još jednu premijeru i to za djecu u ekološko – edukativnoj predstavi „Avanture cvjetnog društva“ te će obilježiti Svjetski Dan kazališta 26.3. kada će u 11 sati za najmlađe zaigrati predstave „Pale sam na svijetu“ i „Put po svijetu“, a u 19 sati reprizno „Reginu Panoniu“.

Medijski pokrovitelj predstave je portal Baranja info.