Premijera “Regina Panoniae” Gradskog kazališta Beli Manastir

SHARE

U subotu, 18. ožujka Gradsko kazalište Beli Manastir premijerno je odigralo svoju drugu ovosezonsku premijeru, povijesnu komediju „Regina Panoniae“.

Nakon rujanske premijere drame “Novac moje krvi”, koja je rađena u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, belomanastirski glumci su uz stručnu pomoć ravnatelja Drame osječkog HNK, Miroslava Čabraje ovoga puta u ulozi redatelja, odigrali još jednu novu predstavu. Predstava je temeljena na stvarnim povijesnim događajima, ali upakiranima u humor s (izmišljenim) komičnim karakterima likova. Publika je, na neki način, vraćena u 18. stoljeće, u doba kada su na povijesnoj sceni bili barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija. Na humorističan je način prikazan život carske obitelji Marije Terezije, posjet baruna Trenka, njihove ispovijesti katoličkom svećeniku, inače stručnjakom za vina i lijepe žene, te raskrinkavanje uhoda i ostalih tajni vezanih uz život carske obitelji i oko nje. Najviše simpatija pobrao je Nebojša Šimić, u ulozi cara Franje, koji je svojim scenskim pokretima, komičnim izjavama i uvjerljivom glumom osvojio publiku i sve dobro nasmijao. Ne zanemarivši glumačku kvalitetu ostatka ansambla, predstavu su s posebnom energijom oživjeli i Biljana Marušić kao Marija Terezija, Aleksandar Momčilović kao barun Franjo Trenk, Ana – Marija Zorčec u ulozi promišljene služavke Jozefine, lovci Davor Burić i Igor Farkaš i Dunja Vlahek u neobičnoj ulozi scenskog radnika ali i glasnika Pruskog kralja. Predstava je rađena prema predlošku teksta Dunje Škrebljin, novinarke N1 televizije iz Zagreba koja je istaknula kako je ovaj tekst pisala prije deset godina za potrebe njezine škole.

Bila je to tipična srednjoškolska predstava, bez mnogo dramaturške suvislosti, no imala je dobru priču. To su prepoznali kreativci iz Gradskog kazališta Beli Manastir, koji su od mog teksta napravili pravu, veliku, odličnu, odraslu predstavu – rekla je Škrebljin, naglasivši kako nekad malo potraje, ali se snovi stvarno ostvaruju. U izravnom javljaju na Slavonskoj televiziji istaknula je da se još uvijek dobro sjeća kada ju je tada, 2007. godine, nazvala Daniela Taslidžić Herman i zamolila da suglasnost igranja predstave, koju je Škreljin odobrila a danas s puno radosti i nostalgije dočekala ovu premijeru. Predstava je u orginalnoj verziji odigrana prije 10-ak godina, kada su glumačku postavu činili: Dorotea Šoja, Jelena Nikolić, Saša Bjelica, Branko Katalinić, Bojan Budimir, Nebojša Šimić i Igor Farkaš. Danas, 10 godina kasnije, predstavu je u adaptaciji i dodatku autorskog teksta napravio sam Čabraja, koji se na kraju predstave pojavljuje u kratkom monologu. Nekadašnji glumci danas su rasuti po svijetu. Jelena Nikolić, koja je igrala ulogu Jozefine živi u Americi, Dorotea Šoja nekadašnja Marija Terezija danas je u Zagrebu, Saša Bjelica u potrazi sa poslom kao i mnogi belomanastirci, Bojan Budimir koji je glumio glasnika Pruskog kralja također više ne živi u Belom Manastiru, a nova gerenacija glumaca nasljedila je ovu ekipu i to vrlo uspješno i uvjerljivo. Miroslav Čabraja, koji se i sam pojavio u predstavi, čestitao je mladim belomanastirskim glumcima i upravi kazališta na premijeri, rekavši da oni zaista vole ovo što rade i treba im dati poticaj i vjetar u leđa. A oni su to zaista i zaslužili. Obilježili su 10 godina svoga rada u kojem su doživjeli trnovit put do uspjeha i u brojnim nezavidnim situacijama, nisu se predavali, čak i kada se nije u njih vjerovalo. To su potvrdili i gosti iz Amaterskog kazališta Belišće, rekavši da je Daniela Taslidžić Herman zaslužna osoba za uspjeh ovog kazališta, koja je od ničega napravila jedno malo ali veliko kazalište a za što je trebalo mnogo snage, upornosti, volje, a najviše ljubavi prema daskama koje život znače. U 10 godina imali su oko 400 javnih nastupa i gostovanja, 20 premijernih predstava, mnoštvo nagrada i priznanja, humanitarne nastupe, a pokrenuli su Dječji kazališni festival i Dramski festival te doveli u Beli Manastir nacionalnu manifestaciju „Europska Noć kazališta“. Proputovali su brojna mjesta i gradove od Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…te surađivali i s kazališnim profesionalcima (glumcima, redateljima, profesorima s Akademija, studentima Akademije, kazališnim teoretičarima)

Došao sam ovdje na njihov poziv kao glumac da im pomognem i drago mi je da smo ostvarili uspješnu suradnju – rekao je Čabraja. U ime Gradskog kazališta Beli Manastir, na suradnji mu je zahvalila predsjednica kazališta, Daniela Taslidžić-Herman, naglasivši kako je veseli nastavak suradnje upravo s Čabrajom novoj predstavi “Čisto ludilo”, koju će raditi još ove godine. Zahvalila se i osječkom HNK-u. U publici je bio uz mnogobrojne posjetitelje i televizijski novinar Dorijan Elezović s Nove TV. Elezović je u knjizi dojmova poručio kazalištarcima da je prvi puta u ovom kazalištu, te da se od srca nasmijao i sretan odlazi iz Baranje.

Predstava je rađena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a repriznu izvedbu može se pogledati 26.ožujka, kada će kazalište simbolično obilježiti Svjetski dan kazališta. Toga dana već u 11 sati na kazališnoj matineji zaigrat će predstave za djecu „Pale sam na svijetu“ (glumac Nebojša Šimić) i „Put po svijetu“ (glume: Biljana Marušić, Dunja Vlahek i Nebojša Šimić), te u 19 sati „Regina Panoniae“.

Medijski pokrovitelj predstave je portal Baranja.info.