Potpisani sporazumi između Grada Belišća i Policijske uprave osječko-baranjske

SHARE

belisceGrad Belišće i Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska uprava osječko-baranjska danas su potpisali sporazume o suradnji u provedbi projekata. Riječ je o  nastavku međusobne suradnje u provedbi nacionalnog preventivnog projekta „Zajedno možemo više“, čiji je sadržaj i misija provođenje programa primarne prevencije svih oblika rizičnog ponašanja.Potpisani su i sporazumi o suradnji u provedbi aktivnosti u sklopu navedenog preventivnog projekta između Grada Belišća, PU osječko-baranjske i dviju udruga kao suradnika na projektu – Dramskog studija „Atelier“ Udruge Breza iz Osijeka i Gradskog kazališta Beli Manastir.

Projekt – predstava „Novac moje krvi“ u produkciji Gradskog kazališta Beli Manastir je predstava koja govori o trgovini ljudima. Premijerno je izvedena 17. rujna u Belom Manastiru u nazočnosti načelnika PU osječko – baranjske te uz prepunu kazališnu dvoranu u Belom Manastiru, te je dva puta reprizirana, a predstavu su pogledali uz policiju i mnogobrojne građane i Božidar Šnajder, intendant HNK Osijek, predstavnici civilnih udruga, Crvenog križa, Filozofskog fakulteta Osijek, Centra za socijalnu skrb, ravnatelji škola, pedagozi, učitelji, načelnici općina…te ih je sve predstava šokirala svih tragičnim pričama i dramatičnim krajem, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Predstava završava izlaskom najmlađe glumice belomanastirskog kazališta, 8-godišnje Lane Herman, koja prema ulozi s plišanim medom u rukama izlazi u pidžami na scenu i kroz zapletene lance traži svoju majku. Scena  izaziva nelagodu kod gledatelja a šokantan kraj predstave ostavio je gorak okus svakom posjetitelju te je malo tko ostao ravnodušan što je i cilj predstave i projekta, probuditi svijest i pojačati oprez.
Predstava je osim tri izvedbe u Belom Manastiru, odigrana na festivalima u Šidu (Srbija), Vitezu (BiH) i Đakovu popraćena burnim i dugotrajnim pljeskom a svoju turneju nastavlja dalje diljem Hrvatske.

Sporazume su potpisali gradonačelnik Belišća Dinko Burić, načelnik PU Osječko-baranjske Milan Baričević, predsjednica Gradskog kazališta Beli Manastir Daniela Taslidžić Herman i predstavnica Udruge Breza Suzana Vargović. Na sastanku su nazočili i voditeljica Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske Sanja Živković te načelnik PP Belišće Zdravko Mandić.