Postoji li panika kod baranjskih slastičara?

  SHARE
  Foto: 24info
  Foto: 24info

  Rođendanske torte današnje djece pretežito izgledaju kao iz bajke. Najčešći motivi na njima su oni omiljenih likovi crtanih filmova najčešće onih Disnyevih. Oni su upravo kamen spoticanja današnjih slastičara. Naime, tvrtka Fun cake factory putem odvjetničkog društva koje ih zastupa uputila je pismo upozorenja svim slastičarima u Hrvatskoj kako je ona ekskluzivni partner Finsbury food grupe, koja je nositelj Disneyeve licence.

  Unatoč tome što Fun cake factory prodaje svoje proizvode putem trgovačkih lanaca u smrznutom obliku, to ju nije spriječilo da upozori konkurente da ne izrađuju i prodaju sviježe torte s likovima iz crtića. Iz tvrtke Fun cake factory upozoravaju kako ne žele zaplašiti slastičare, već žele da se uvede red u ovu granu, ali i kako bi se zaštitila autorske prava, jer kako tvrde oni su se namučili da dobiju legalne licence, dok ih drugi zloupotrebljavaju. Kažu također da svatko može dobiti licencu, koja nije besplatna, ali nije ju ni lako ishoditi, pa su stoga odlučili zaštititi svoju investiciju u licence.

  Upozoreni slastičari odlučili su preventive radi prestati izrađivati torte jer kazna na koje su upozoreni iznose od 100.000,00 do 300.000,00 kuna. Također su zatražili zaštitu od Hrvatske odvjetničke komore, koja radi na rješavanju ovog spora. Očekuje se da će nekakvo rješenje naći kroz dvadesetak dana. Do tada će obrtnici slastičari gubiti na tisuće kuna zbog nemogućnosti ispunjavanja želja svojih kupaca, ali i igraonica i rođendaonica s kojima imaju ugovore o isporuci spornih rođendanskih torti.