Porezna uprava već radi na povratu poreza za 2015. godinu

  SHARE
  Foto:24info
  Foto:24info

  Porezna uprava je na svojim stranicama 18. siječnja 2016. godine objavila kako se u 2016. godini primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza za 2015. godinu u skladu s člankom 43.a Zakona o izmjenama i dopunama zakona o dohotku. Najvažnija novina je da porezni obveznici neće više sami morati predavati poreznu prijava, već će porezna uprava prema predanim JOPPD obrascima izrađivati porezna rješenja.

  Kako navode Porezna rješenja poreznim obveznicima kreću u obradu odmah na temelju evidencija i podataka kojima raspolažu, a svi će svoja rješenja dobiti najkasnije 30. lipnja 2016. godine. Ukoliko porezni obveznici budu imali primjedbu na izdano riješenje imati će mogućnost prigovora do 31. srpnja 2016. godine, a odgovor porezne uprave će dobiti u roku od 30 dana.

  Ovom obavješću posebno upozoravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave da vode računa o zakonskim odredbama i da pravovremeno planiraju sredstva u proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave da povrat poreza na vrijeme mogu isplatiti poreznim obveznicima.

  Unatoč tome što se ranije nego do sada počinju obrađivati porezne prijave i raditi rješenja loša je vijest ta da u objavi porezne uprave stoji kako će se isplate početi vršiti tek početkom kolovoza, a ne krajem svibnja kako je bila dosadašnja praksa. Uvažavajući rokove žalbi i posljednji datum izdavanja poreznih rješenja porezni obveznici mogu očekivati glavninu isplata u kolovozu i rujnu 2016. godine.

  Novine u ovogodišnjoj poreznoj praksi vezanoj uz povrat poreze pročitajte Porezne prijave odlaze u povijest.