Poduzimanje pojačanih aktivnosti prometne policije u siječnju 2018.

  SHARE

  policija

  Prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu od 5. do 7. siječnja kontrolirano je 13.086 vozila, a evidentirano je 5.704 prometnih prekršaja. Najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, nekorištenja sigurnosnog pojasa…

  U 2017. godini, prema prethodnim podacima, dogodile su se ukupno 34.222 prometne nesreće, što je 4,5 posto više u odnosu na 2016. godinu. U tim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba (+ 7,8 posto), 2.728 je zadobilo teške ozljede (- 0,7 posto), a 11.768 lakše tjelesne ozljede (- 0,7 posto u odnosu na 2016. godinu).

  Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i u prvim danima 2018. godine, gdje je u sedam dana evidentirano pet nesreća sa šest poginulih osoba. Iz podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

  S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom siječnja 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, poduzmati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:
  – prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,
  – nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
  – nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),
  – nepropisne uporabe mobitela,
  – druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće

  U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

  Slijedom navedenog u razdoblju od 5. do 7. siječnja 2018. godine, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano je 13.086 vozila, a evidentirano je 5.704 prometnih prekršaja. Od navedenog broja najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila – 2.527, alkoholiziranosti vozača – 581, nekorištenja sigurnosnog pojasa – 581 (od čega na prednjim sjedalima – 557, a na stražnjim – 24, nepropisne uporabe mobitela – 140, nepropisnog pretjecanja – 145 itd.

  Najveća izmjerena koncentracija alkohola utvrđena je dana 7. siječnja 2018. godine u 00,20 sati na području Policijske uprave osječko–baranjske kod 42-godišnjeg vozača bicikla, kojem je izmjerena koncentracija alkohola od 3,08 g/kg.

  U navedenom razdoblju dogodile su se 54 prometne nesreće s nastradalim osobama, u kojima je jedna osoba poginula, a 69 ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

  Savjeti sudionicima u prometu
  – brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  – poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  – ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  – prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  – ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  – koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  – pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  – bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  – pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  – ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
  – biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.