Počela druga faza otpisa dugova

  SHARE
  foto:pixabay
  foto:pixabay

  Od petka 03. travnja 2015. godine započinje druga faza mjere otpisa dugova građanima.Građani koji Zahtjeve za otpis duga podnose prema Kriteriju B moraju se obratiti jednom od 5 ovlaštenih centara za socijalnu skrb, ovisno o mjestu prebivališta u kojima će ih dočekati posebno oformljeni timovi sastavljeni od stručnih osoba iz centara za socijalnu skrb, Financijske agencije i Porezne uprave.

  Građanin centru za socijalnu skrb dostavlja:

  • Zahtjev za otpis duga (na propisanom obrascu) koji sam popunjava
  • Pregled duga, dokument koji uz predočenje osobne iskaznice podiže u svakoj poslovnici Financijske agencije (FINA)
  • Potvrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina

  Navedena dokumentacija ovlaštenom se centru može dostaviti osobno ili poštom.

  Centri će u roku od 15 dana od dana primitka potpune/ispravne dokumentacije utvrđivati ispunjava li građanin podnositelj Zahtjeva uvjete prema Kriteriju B.

  Sukladno Sporazumu i Protokolu o ”otpisu dugova” Kriterij B ispunjavaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske, čija mjesečna primanja u posljednja 3 mjeseca koji prethode podnošenju zahtjeva, uz dodatak razdoblja u mjesecu do dana podnošenja zahtjeva, ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva, a koji:

  1. nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive,
  2. nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati  u svrhu podmirenja duga na koji se Zahtjev za otpust/otpis duga odnosno odgodu ovrhe odnosi bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, i
  3. nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji (osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani računi jer je iznos duga bio veći od iznosa raspoloživih na računima za navedene svrhe (oročena novčana sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji)).

  U navedenih 2,500.00 odnosno 1,250.00 kuna se ne ubrajaju primici iz tablice na kraju ovog teksta.

  Fizičke osobe koje su na dan 30. rujna 2014. godine obavljale slobodna zanimanja (profesionalne djelatnosti fizičkih osoba poput samostalne djelatnosti zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika, kao i druge slične djelatnosti) ili samostalnu djelatnost obrta, neovisno i razini primanja i imovinskom stanju, ne ispunjavaju uvjete prema Kriteriju B.

   

  Ako podnositelj Zahtjeva ispunjava uvjete prema Kriteriju B, centar za socijalnu skrb će isto potvrditi potpisom i žigom na odgovarajućem mjestu u obrascu Zahtjeva te o tome obavijestiti podnositelja Zahtjevaodnosno dostaviti mu potvrđenu dokumentaciju na način na koji je podnositelj to naznačio u obrascu Zahtjeva.

  Građanin se zatim s potvrđenom dokumentacijom obraća svojim vjerovnicima, naznačenima na Pregledu duga.

  Građani imaju pravo podnositi Zahtjeve centrima sve do 30. lipnja 2015. godine.

  izvor:mspm