“Petaračke buše” sudjelovale na 58. Međunarodnom karnevalskom festivalu u Ptuju – “Kurentovanje”

SHARE

Petaračke buše iz Baranjskog Petrova Sela po drugi puta predstavili su svoje običaje na 58. Međunarodnom karnevalskom festivalu u Ptuju (Slovenija) ili kako oni zovu “Kurentovanje”.

“Petaračke buše” bili su jedni od troje predstavnika iz cijele Hrvatske, a jedini iz Baranje što je upravo čast i zadovoljstvo biti pozvan na takvu manifestaciju.

Kurentovanje je središnji kulturno-etnografski festival nacionalnog značaja, jedinstveni i najbogatiji međunarodni praznik u Sloveniji. Bogata baština Ptuja i okolice u karnevalu, koji je ukorijenjen u poganskom misticizma Kurent i druge etnografske naravi, dopunjena zanimljivim atrakcija i sadržaja u regiji, moderne kuhinje i odličan izbor vina. Završava prekrasan krajolik Ptuja, starog grada novih iskustava, u kojem se cijeli život održava tijekom festivala kroz originalnu maštu imaginacije.

Za stanovnike grada i okolice maskiranje je dio identiteta, svakodnevne osobne mantre, veze s mističnom i bijega od zemaljskog svijeta. Spajanje tih elemenata u potpunu karnevalsku priču daje posjetiteljima jedinstven i nezaboravan doživljaj karnevala nego bilo gdje drugdje na svijetu. Tijekom festivala, brojni događaji se događaju u gradu i okolici; povorke, etnografske i karnevale, karneval i predstavljanje etnografskih likova, koncerata i plesova u maskama, noću i danju, brojnim drugim karnevalskim događanjima, izvedbama i intervencijama. Stanovnici Ptuja i okolice žive s njima i za njih, što znači da je vrijeme karnevala, ako želimo doživjeti, nužno – živjeti.