Otvorena nova nastavno-sportska dvorana u Lug

  SHARE

  Osnovna škola Lug osnovana je 1543. godine, a tek ove godine dobila je nastavno-sportsku dvoranu. Trenutno školu pohađa 82 učenika, od kojih je 61 učenik od 1. do 8. razreda u matičnoj školi u Lugu, a od 1. do 4. razreda ima 9 učenika u Područnoj školi u Kopačevu te 12 u Područnoj školi u Vardarcu. U 10 razrednih odjela nastava se odvija na mađarskom, a u pet na hrvatskom jeziku uz mogućnost njegovanja mađarske kulture i jezika.

  Danas, 5. ožujka 2018. godine, župan Ivan Anušić na prigodnoj svečanosti otvorio je novoizgrađenu nastavno-sportsku dvoranu, a događaju su nazočili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Magyar, saborski zastupnik Robert Jankovics, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, predstavnici mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj te drugi uzvanici.

  – Osječko-baranjska županija uložila gotovo pet milijuna kuna u izgradnju dvorane u Lugu, mjestu koje je specifično po tomu što je ovdje školstvo utemeljeno prije 475 godina, a sada su dočekali da se izgradi i dvorana. Inače, ovo je pretposljednja od 50 osnovnih škola kojima je osnivač Županija koja dobiva nastavno-sportsku dvoranu. Preostala je još izgradnja dvorane u Satnici Đakovačkoj, koju upravo završavamo. Ovakva dvorana je rezultat županijske skrbi i ulaganja u prosvjetu, ali i dobre suradnje mađarske nacionalne manjine i uprave Osječko-baranjske županije. Istina je da samo 82 učenika pohađa ovu školu, no dvorana je namijenjena učenicima, ali i svim mještanima zainteresiranim za sportske i kulturne aktivnosti – rekao je župan Ivan Anušić, koji je potom otputovao u Pečuh gdje je u organizaciji Hrvatske državne samouprave otvoren Hrvatski dom.

  – Ove investicije su konkretan pokazatelj dobre suradnje i uzajamnog pomaganja nas prema mađarskoj manjini u Hrvatskoj te Mađara prema hrvatskoj manjini u Mađarskoj – dodao je župan.

  Izgradnja nastavno-sportske dvorane OŠ Lug završen je devet mjeseci prije ugovorenog roka, a izvođač radova je bila tvrtka Zuber d.o.o. iz Višnjevca. Uporabna dozvola izdana je 7. veljače 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta je 4.894.569,40 kuna. Neto površina jednodijelne sportske dvorane iznosi 825,82 m2, a dvorana se sastoji od borilišta, sanitarnih čvorova, spremišta opreme, ureda nastavnika, galerije i male dvorane. U proračunu za 2018. godinu Županija je osigurala još 100.000,00 za opremanje dvorane (u tijeku je postupak javne nabave). Inače, ukupna ulaganja Županije u objekte OŠ Lug u Lugu, Vardarcu i Kopačevu od 2002. godine do danas iznose čak 8.974.078,40 kuna.

  Povijest školstva u Lugu
  Osnovna škola u Lugu u ima dugu tradiciju obrazovne djelatnosti. U ovom baranjskom naselju škola je utemeljena još 1543. godine, a nastava se odvijala u posebnim objektima u blizini reformatske (kalvinske) crkve, koja je bila njen osnivač i čiji su crkveni odbori vodili brigu o organizaciji rada, materijalnim i kadrovskim problemima. Tijekom svoga postojanja mijenjala je status; od 1920. godine postala je državna ustanova, a 1959. godine formirana je Osnovna škola „Petőfi Sándor“ Lug, koja obuhvaća i dvije područne škole, u Vardarcu i u Kopačevu. Od 1998. godine radi kao samostalna osnovna škola, a od 2006. godine djeluje pod današnjim nazivom kao Osnovna škola Lug – Laskói Általános Iskola.