Otvoren lateralni kanal u Baranji

  SHARE
  Foto:24info
  Foto:24info

  Danas iza 14 sati svečano je otvoren lateralni kanal u okolici Zmajevca. Lateralni kanal je investicija vrijedna 102 milijuna kuna, dužina mu je 12,3 km, te se uz njegove obale nalaze obradive površine od 5.500 hektara. Kanal se proteže od Zmajevca do Kneževih Vinograda, a kako ističu iz Hrvatskih voda osim za navodnjavanje služiti će za obranu od poplava prvenstveno oborinskih voda s Banovog brda.

  Svečano otvaranje kanala bilo je kod reverzibilne crpne stanice kod Zmajevca, a otvorio ga je premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Prilikom otvorenja premijer je istaknuo kako je ovo vrijedna investicija koja osim obrane od poplava služi za navodnjavanje približno 5.500 hektara plodne Baranjske zemlje. Ističe također kako je ova vlada zatekla od dolaska na vlast 18.000 hektara zemlje s mogućnošću navodnjavanja, a samo ove godine osim ovih 5.500 hektara očekuje se otvaranje kanala koji će ukupno pokriti 12.000 hektara zemlje s mogućnošću navodnjavanja. Ovo sve nije dovoljno ali Hrvatska ide naprijed i u ovom pogledu.

  Foto:24info
  Foto:24info

  Ministar poljoprivrede istaknuo je kako je navodnjavanje prvenstveno za uzgoj voća i povrća, a na upit o nedostatku tržišta, hladnjača i tvornica za preradu odgovorio je “Projekti, projekti, projekti…”. Očekuje kako će se zbog veće mogućnosti zarade poljoprivrednici prilagoditi te više proizvoditi voće i povrće koje donosi veći profit po hektaru. Iako je ovo investicija Hrvatskih voda financirana Hrvatskim sredstva očekuje da će iduće slične investicije biti iz sredstava EU fondova.

  Osim premijera i ministra na otvorenju lateralnog kanala bili su i saborski zastupnici Nenad Stazić i Igor Dragovan, župan Vladimir Šišljagić, njegov zamjenik Željko Kraljičak, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, te njegovi zamjenici, načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja i mnogi drugi uzvanici iz poslovnog i političkog života Slavonije i Baranje.