Održana javna tribina o edukaciji Roma!

  SHARE

  U zgradi P+8 održana javna tribina Roma. Teme javne tribine su bile vezane uz stipendije, udžbenike i bilježnice, školovanje Roma, dječji vrtić i ogrjev.

  Duško Kostić je pojasnio tko ima kakva prava, istaknuo je kako primatelji socijalne pomoći imaju pravo dobiti novčanu naknadu za ogrjev za kućanstva, te udžbenike i bilježnice za djecu. Romi koji primaju porodiljnu naknadu, moraju ići svom socijalnom radniku, te će ih on upoznati s njihovim pravima, a ona će ovisiti o pomoći koju su već primili ove godine.

  Roditelji djece koji su već kupili udžbenike morati će pričekati neko vrijeme i njima će biti vraćena vrijednost udžbenika u 50% iznosu, ali se ne zna točno kada. Sva djeca čiji su roditelji primatelji socijane pomoći imati će besplatnu školsku kuhinju godinu dana.

  Duško Kostić će putem Udruge kupiti romskoj djeci bilježnice za školu. Podaci o stipendijama će biti poznati nakon objave natječaja.

  Školovanje odraslih Roma započeti će u prosincu ove godine, a nastavu od 1 do 4 razreda predavati će Duško Kostić. Ministarstvo socijalne politike i mladih financirati će  troškove školovanja roma od 5 do 8 razreda, a nastavu će provoditi Pučko otvoreno učilište. Svi polazini nakon završenog 8-og razreda, polagati će ispite za pomoćna zanimanja.