Nova knjiga Daniele Taslidžić Herman, „Baranja za Osmanske vladavine“

SHARE

Nova knjiga Daniele Taslidžić Herman, „Baranja za Osmanske vladavine“, svečano je bila promovirana u petak 18. studenog u 18 sati u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir. Promocija knjige dio je kulturnog programa u sklopu obilježavanja Dana Grada Belog Manastira, a organizirali su je Zavod za baranjsku povjesnicu, Gradsko kazalište Beli Manastir, Umjetnička škola, Centar za kulturu i Savjet mladih.

Urednik knjige je dr.sc. Ivan Balta s osječkog Filozofskog fakulteta, odsjeka za povijest, a svoje stručno mišljenje o knjizi dali su stručnjaci s područja povijesnih znanosti iz Hrvatske, Mađarske i BiH. Na promociji su govorili gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš,  docent dr.sc. Zlatko Đukić s Filozofskog fakulteta Osijek, prof.emeritus Salih Kulenović i dr.sc. Edin Mutapčić.

Oni su dali svoje stručno mišljenje na ovaj poslijednji rad Daniele Taslidžić Herman, kojoj je ovo druga samostalna knjiga, a 4 izdana jer je još dvije objavila kao koautor. Program promocije vodila je glumica Dunja Vlahek, koja je pročitala i dva ulomka iz knjige. Knjiga je bavi periodom Osmanske vladavine u Baranji koji je trajao 161 godinu, od Mohačke bitke iz 1526. godine, pa sve do  ratnog pohoda 1687. godine, gdje je ostalo više dnevnika. Među njima značajniji je dnevnik nadvojvode Karla Lotrinškog, glavnog vođe, o pojedinostima ratnog pohoda. Knjiga proučava a arheološka nalazišta na mjestu Mohačke bitke, kao i posmrtne ostatke. Povodom 450. godišnjice Mohačke bitke Državna služba za očuvanje prirode u susjednoj Mađarskoj, proglasila je mjesta dviju masovnih grobnica kao područjima očuvanja prirode. Na ovom je području planirano dostojno očuvati uspomene na povijest i žalosne događaje. Tako je nastalo Mohačko povijesno spomen-mjesto nedaleko od hrvatsko – mađarske granice, u mjestu Satorhely. Sve do kraja knjige, opisuju se događaji toga perioda isključivo vezani za zbivanja na području Baranje, pa je tako Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, koji se više od 2 desetljeća bavi proučavanjem zavičajne povijesti, dobio još jednu knjigu koja povijest Baranje  čuva u pisanom tragu. Na promociji je povodom obilježavanja Dana Grada (čiji je zaštitnik sveti Martin) bilo ukratko riječi i povijesti Belog Manastira, o kojoj je govorio Davorin Taslidžić, povjesničar, a povodom tužne Vukovarske obljetnice minutom šutnje odana je počast i Gradu Heroju uz svijeću koja je simbolično stajala na stolu.

Na kraju se i sama autorica zahvalila svima na dolasku, podršci i stručnim kritikama te ukratko rekla između ostalog da je Baranja bila kroz stoljeća meta brojnim dinastijama, carstvima, vladarima i da su se odvijek svi otimali za Baranju kao važno geostateško područje. To su prepoznali svi, od Rimljana, Osmanlija, Austor – Ugarske, do suvremenog doba., nadajući se kako će i danas u 2016.biti onih koji će ulagati u Baranju, da ponovno bude mjesto sretnih ljudi i da se ispišu za nove generacije neke ljepše stranice zavičajne povijesti.

Promocija knjige „Baranja za Osmanske vladavine“, bila je uvod  i 8. Europsku Noć kazališta, koja će se i ove godine održala u Belom Manastiru i ponudila 2 predstave – „Nastasja Filipovna“ (prema motovima djela „Idiot“ – F. Dostojevskog) iz Crne Gore (19 sati) i „Novac moje krvi“ u 20.30 sati.