Nakon četiri godine pokrenuta željeznička linija Osijek – Pečuh

  SHARE

  karta osijek mađarska

  Nakon četiri godine, jućerašnjom promotivnom vožnjom vlakom povodom Dana grada Osijeka ponovno je pokrenuta željeznička linija između dva prijateljska grada – Osijeka i Pečuha. Svečanom ispraćaju ponovno otvorene linije nazočio je župan Ivan Anušić, gradonačelnici dvaju gradova te generalni konzuli Republike Hrvatske i Mađarske. Linija, koja će redovno početi prometovati od 9. prosinca, imati će velik značaj za stanovništvo dviju županija – Osječko-baranjske i županije Baranya u Mađarskoj.

  Povezivati grad Osijek i grad Pečuh, povezivati Osječko-baranjsku županiju i županiju Baranya izuzetno je bitno zbog nas ovdje, a naravno i zbog ljudi u Mađarskoj. Suradnja na gospodarskom, prometnom, znanstvenom i svakom drugom polju je neupitna i mora se nastaviti – istaknuo je župan Anušić prilikom ispraćaja prvog vlaka iz Osijeka za Pečuh, dodavši da će nakon danas uspostavljenog povezivanja željeznicom, uskoro biti završena poveznica i s VC koridorom.

  Gradonačelnik grada Osijeka, Ivan Vrkić, izrazio je zadovoljstvo ovim korakom u ponovnom pokretanju prometne linije između dvaju gradova.

  Na taj način pokazujemo da nam je stalo do prijateljstva, do međusobnog odnosa, a to najviše možemo potvrditi kroz međusobnu komunikaciju i suradnju na različitim razinama- kazao je Vrkić.

  Generalni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj, Drago Horvat, istaknuo je važnost ovog željezničkog povezivanja za obje zemlje, a posebno za hrvatsku manjinu u Mađarskoj i Mađare u Hrvatskoj, kojima je putovanje u matičnu zemlju sada znatno olakšano.