Komentar: Najtoplija godina ikada

  SHARE
  Foto:24info
  Foto:24info

  Svake godine na prijelazu s proljeća na ljeto svi mediji se raspričaju i raspišu o tome kako nam slijedi najtoplija godina ikada. Rekordno visoke temperature jedina su tema sredinom svibnja iz godine u godinu. Međutim mjerenja na kraju godine ih, osim nekih izuzetaka, demantiraju, stoga se pitam tko i iz kojeg razloga stalno širi tezu o alarmantnom stanju naše atmosfere i globalnom zatopljenju?

  Prije nešto više od 10 godina dok sam bio osnovnoškolac glavna tema na satima prirode i društva u nižim razredima, biologije i geografije kasnije tupili su nam učitelji o rupama u ozonskom omotaču koji prijeti zemlji. Kako su godine prolazile sve se manje govorilo o rupi u ozonskom omotaču. Tek ih je nedavno spomenuo jedan profesor na televiziji govoreći upravo o ovoj temi. Rekao je kako su se iste smanjile te kako se atmosfera gotovo u potpunosti oporavila.

  Također je napomenuo da je trenutno zatopljenje posljedica dolaska mikro ledenog doba koje se pojavljuje svakih nekoliko stoljeća. Istaknuo je također da je ono došlo nešto prije od planiranoga te da su ga ljudi svojim onečišćenjem dozvali. Međutim odbacio je bilo kakve kataklizmičke posljedice za čovječanstvo.

  Uzroci zbog kojih sve veći broj znanstvenika potvrđuje ranije iznesenu tezu leži u činjenici da sunce od 1990. godine postupno sve manje zrači, te se temperatura na zemlji stabilizira. Za vrijeme najslabijeg zračenja sunca koje se očekuje između 2050. i 2070. godine temperatura na zemlji bi se trebala sniziti za oko 1,5 C, te bi trebalo nastupiti ledeno doba u trajanju od 50-tak godina. Nakon što bi se sunce ponovno vratilo u “formu”, odnosno nakon što bi ponovno počelo zračiti uobičajeno nastupiti će otapanje ledenih površina, te bi se zemlja na dugi niz godina vratila u “normalu”.

  Polako se pitam hoće li nam temperature rasti ili padati? Sumnjičav sam oko obje teorije, ali ono što znam da mi kao i većini u mom okruženju ide na živce svakog proljeća čitati o tome da nam slijedi najtoplija godina.