Komentar: Ima li nade za Baranjski turizam?

  SHARE
  foto:24info
  foto:24info

  Baranja obiluje mnogim prirodnim ljepotama te ima velike potencijale za uspjeh u razvoju kontinentalnog turizma. Postavlja se pitanje dali zajedno možemo više poraditi na promociji baranjskog turizma i kulture oko dovođenja stranih gostiju. Osobno vjerujem da može jer iz prve ruke sam dobio pozitivne reakcije gostiju iz SAD-a.

  Posljednjih godina smo svjedoci sve većeg ulaganja u naš baranjski turizam. Pokušava se ići u korak s vremenom kada su inovacije u pitanju i to se za sada radi solidno. Ipak jedna me činjenica posebno veseli i intrigira. Turisti iz SAD-a dolaze u naše malo selo Karanac. Osobno sam se družio s njima u nekoliko navrata, pa evo mojih utisaka.

  Državljani SAD-a koji dolaze u Karanac su uglavnom treće životne dobi tj. u mirovini ili pri kraju svog radnog staža. Ti ljudi su puni svojih životnih priča i neće vam biti teško sjediti kraj njih dva sata i s jednakim žarom slušati svaku anegdotu.

  Nedugo nakon što sam ih upoznao turisti sa anglosaksonskog dijela američkog kontinenta su me osvojili svojim šarmom, znatiželjnošću, kreativnošću i smislom za humor. Bio sam na večeri s Amerikancima četiri puta i gotovo uvijek bi se u grupi našao neki šaljivdžija koji bi nasmijao ostale. Upoznao sam ljude raznih profesija: doktora, radiologa, košarkaških sudaca, profesora matematike i pisaca i svi su oni vrlo inspirativno djelovali na mene.

  Pričali smo o raznim temama i nikada nije bilo dosadno jer su vrlo znatiželjni i postavljaju veliki broj pitanja. S velikom strašću putuju, pa sam tako u nekoliko navrata naišao na osobe koje su nekoliko puta proputovale zemaljsku kuglu. S takvim osobama vrjednije je provesti pet minuta, nego s nekim cijeli dan jer iz prve ruke dobivam informacije i reakcije samih gostiju vezano uz doživljaje koje su stekli u Baranji.

  Želio bi da se ovakvi projekti počnu raditi i u ostalim dijelovima Baranje jer to je ono što nam je potrebno. Volio bi da upoznamo Amerikance ne samo s Karancem već i sa drugim mjestima u Baranji. Tako bi bili još jedan korak bliže k nastojanju da obogatimo naš kontinentalni turizam.