Katolici danas slave Sveta tri kralja

  SHARE

  christmas-crib-figures-1905869_960_720

  Bogojavljenje je ili Sveta tri kralja – jedan od najstarijih kršćanskih blagdana.

  Evanđelje kaže da su se trojica mudraca prateći zvijezdu repaticu došla pokloniti novorođenom Isusu noseći smirnu, zlato i tamjan. Kršćani koji su ostali vjerni starom, julijanskom kalendaru iščekuju Božić.

  Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio da se rodio Spasitelj.

  Kroz povijest imena tih magova ili kraljeva su se mijenjala, no tek tek u 8. stoljeću su se ustalila kao Baltazar, Melkior i Gašpar. Nazivamo ih svecima, premda to oni baš i nisu, u biti su oni predstavnici poganskih naroda kojima je Bog javio rođenje Spasitelja svih ljudi. No, stvorila se i legenda prema kojoj ih je pokrstio sveti Toma apostol.

  Gašpar (prvi od trojice) nosi izvorno ime iz perzijskog što u prijevodu znači „rizničar“. Kod nas dolazi kao ime vrlo rijetko, a oblici su Gašo, Gašpo, Gaća, te ženski oblik Gašpina.

  Melkior (drugi od trojice) na hebrejskom označava „Kralja svijetla“. Zato i ne čudi što je zaštitnik putnika i svjetskog dana mladih.

  Treći mudrac Baltazar (Balto, Baltek, a ženski oblik Baltina) zaštitnik je ljudi oboljeli od epilepsije. Kada smo bili bez struje, tehnike i ostalih pomagala na dan blagoslova kuća, djeca su na vratima kuća označavala kredom broj godine i slova mudraca.

  Blagdanom Bogojavljenja ili Sveta tri kralja zaključuje se središnji skup božićnih običaja. Taj je blagdan obilježen blagoslovom kuća, kojemu prethodi blagoslov vode u crkvi. Nekoć se blagoslovljenom vodom škropilo po kući, staji, vrtu, polju, pčelinjaku itd. Uz taj dan je vezan i običaj ophoda tzv. zvjezdara, trojice dječaka koji su odjeveni kao tri kralja sa zvijezdom. U tom običaju prisutne su kolede pa zvjezdari pjevaju božićne pjesme, ali i pjesme kojima se želi duhovno i materijalno dobro ljudima. Naravno, i ti ophodi su povezani s darivanjem čestitara.