Kako do energetski obnovljene kuće saznajte u Belom Manastiru

  SHARE
  foto:pixbay
  foto:pixbay

  BELI MANASTIR – Za sve one koji se pitaju kako smanjiti troškove za energiju i vodu i za to ostvariti do 80% sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odgovore će dobiti na info tribini u Belom Manastiru.

  Naime, Grad Beli Manastir i Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira 14. svibnja od 15 do 17 sati u Velikoj vijećnici (zgrada Ljepotice) organiziraju info tribinu o energetskoj obnovi obiteljskih kuća na kojoj će sudjelovati projektanti, certifikatori i građevinske tvrtke. Na tribinu su pozvani svi građani koji planiraju obaviti zahvate na svojim domovima koji uključuju toplinsku ovojnicu, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova i jednog ili više sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

  Dostupno sufinanciranje iznosi do 168.000 kuna po kućanstvu na području Grada Belog Manastira za sve gore navedene zahvate, a projekti se prijavljuju direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za razliku od lani, sustav prijave je pojednostavljen.

  Ako je kuća postojeća, legalna, ima maksimalno tri stambene jedinice ili je veličine do 600 m2 bruto podne površine i korisnik u njoj ima prebivalište zahtjev za inicijalnim pregledom kuće korisnik upućuje energetskom certifikatoru s popisa Fonda, a taj trošak u potpunosti snosi Fond. Certifikator izrađuje prvi energetski pregled, zatim građani traže ponudu izvođača radova i svu potrebnu dokumentaciju prijavljuju u Fond. Nakon toga Fond donosi odluku u roku od 45 dana. Tada korisnik ima rok od 12 mjeseci za provedbu radova nakon čega energetski certifikator izrađuje završni energetski pregled i izdaje energetski certifikat kuće. Korisnik potom Fondu upućuje zahtjev za isplatom sredstava na temelju kojega Fond u roku od 30 dana uplaćuje bespovratna sredstva na račune certifikatora i izvođača radova ili račun korisnika ako je on prethodno podmirio troškove radova.