Jubilarna 10. Europska noć kazališta i ove godine u Belom Manastiru

SHARE

46058086_2124318801217409_6468307974266814464_n

Bogat program za 10. Noć kazališta

Projekt „Europska noć kazališta“ jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu studenom.
Ove godine, Noć je i dio službenog programa povodom Dana Grada Belog Manastira. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade. Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Misija Europske noći kazališta jest promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva kroz otvaranje suradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje kazališnih mreža koje su dostupne svim djelatnicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće kazališne publike, ali i stvaranje nove.

Vizija Europske noći kazališta je postati prepoznatljivom i uspješnom manifestacijom u cijeloj Europi, koja provodi scensko-izvedbenu umjetnost u kojoj ne postoje jezične, vjerske, nacionalne ili geografske prepreke za stvaranje i izvođenje kvalitetne kazališne umjetnosti.Manifestacija „Europska noć kazališta“, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, 2008. godine. Od samog početka održavala se treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije svakogodišnjeg proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika. To je oblik sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine koja podiže javnu vidljivost i učinkovito utječe na razvoj publike. Ovogodišnja, jubilarna manifestacija održat će se 17. studenoga 2018. godine.

Gradsko kazalište Beli Manastir Noć kazališta organizira od 2010. godine, kada je uključeno u ovu ne samo nacionalnu, već i europsku manifestaciju. 2010. Europsku noć kazališta obilježili su gostovanjem u Đurđevcu, a od 2011. do 2018. u svom gradu obolježavaju Noć kazališta brojnim (besplatnim) kazališnim sadržajima i za djecu i za odrasle. Prve godine u svom gradu (2011.) u goste su doveli Hrvatsko – bunjevačku kulturno umjetničko društvo Lemeš s predstavom „Stipanova princeza“ i Pučku scenu Hercegovac – „Istini za volju“. 2012. Noć kazališta obilježena je također s dvijema predstava: Pučkom scenom Hercegovac – „Jukebox Melita“ i predstavom „Čaruga“, Gradskog kazališta Županja, te ponoćnom premijerom „Morbid Film Produkcije“ – revijom kratkih (autorskih) filmova. 2013. za Noć kazališta pojavljuje se (imaginarni) lik proročice Džazire, najveće balkanske vidjelice, kojeg je utjelovio Nebojša Šimić, predstava HBKUD Lemeš „Tri puta Bog pomaže“ i izložba mini opusa kazališnih fotografija “Kazalište i mi u njemu”. 2014. Noć kazališta obilježena je premijerom dječje predstave „Smješna bajka“ Gradskog kazališta Beli Manastir te gostovanjem Draft teatar Tuzla s monokmedijom „S kime, čime u EU“ i Dramskim ansamblom KUD-a Branko Radičević, Pačetin – „ Porodični portret pandura Đure“. 2015. je bila godina najvećeg uspona belomanastirskog kazališta. Te su godine premijerno izveli „Dnevnik Anne Frank“, njihovu najuspješniju i najnagrađivaniju predstavu, koju su samo u Belom Manastiru izveli 9 puta. Upravo je 2015. za Noć kazališta izvedena repriza „Dnevnika Anne Frank“, a u prije podnevnim satima predstava za djecu „Luckasti klauni“, te plesna točka (tada) 1. a razreda OŠ u Belom Manastiru. 2016. Noć kazališta u Belom Manastiru obilježila je monodrama Nastasja Filipovna“, Kolašinskog amaterskog pozorišta Crna Gora, kao i reprizna izvedba predstave o trgovini ljudima „Novac moje krvi“, Gradskog kazališta Beli Manastir, rađenoj u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske. Prošla 2017. Europska Noć kazališta obilježena je izložbom kazališnih plakata i premijerom Draft teatara Tuzla – „Evropejci“

Ovogodišnja, jubilarna 10. Europska Noć kazališta publici će ponuditi:
10.00h Pale sam na svijetu, predstava za djecu, ulaz besplatan
11.00h Luckasti klauni, predstava za djecu, ulaz besplatan
12.00h Oaza kućnih maza, predstava za djecu, ulaz besplatan
14.00 – 15.45 h RADIONICE (za glumce)
16.00h „RATNE PRIČE“ (program povodom Dana sjećanja na Vukovar u organizaciji Grada Belog Manastira, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Gradskog kazališta Beli Manastir, Centra za kulturu Grada Belog Manastira u suradnji s Prvom i Drugom srednjom školom Beli Manastir, Gimnazijom Beli Manastir, OŠ „Šećerana“ i OŠ „dr.Franjo Tuđman“ Beli Manastir) **nakon predstave, okupljanje i podjela svijeća ispred Gradske knjižice i polazak do središnjeg trga
19.00h Mojoj Baranji, ulomak iz monodrame
19.10h Skrivena premijera (predstava za odrasle koja je pretpremijeru doživjela prije godinu i pol dana, a sada je igra premijerno)