Jeste li pripremili čizmice za Svetog Nikolu?

  SHARE
  Foto:24info
  Foto:24info

  Djeca ga čekaju s radošću, čizmice su već očišćene, pisma napisana, mnoštvo malih želja ispisanih nesigurnim rukopisom mališana, preostalo je samo da sveti Nikola u prolazu kroz naš grad ostavi najmlađima dar. Sutra će mu zahvaliti. A što je s mama i tatama, što je s nama velikima komu se mi možemo obratiti s čizmicom punom želja, hoće li se itko osvrnuti na vapaj nezaposlenih, sve više gladnih i promrzlih, radnike bez radničkih prava koji će po svemu sudeći raditi bez ugovora cijeli svoj radni vijek i bez dana staža, moliti Boga da se ne razbole jer nisu zdravstveno osigurani, a kad krenu u mirovinu odnijet će ih na groblje kako država ne bi morala plaćati im umirovljeničke dane.

  Sveti Nikola je zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.

  Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.