ICARUS@work – Suradnja i povezivanje baštinskih ustanova i zajednice kroz digitalnu platformu Topoteka

SHARE
foto:Marko Balukčić
foto:Marko Balukčić

U godini Europske kulturne baštine ICARUS HRVATSKA i ZAVOD ZA BARANJSKU POVJESNICU, u suradnji s ETNOLOŠKIM CENTROM BARANJSKE BAŠTINE pozivaju vas na zanimljivu prezentaciju – predstavljanje Međunarodnog centra za arhivska istraživanja ICARUS, međunarodnog projekta co:op (Community as Oportunity) i digitalne platforme Topoteka.

Svatko od nas stvara povijest, a kako će i hoće li ta povijest biti sačuvana i dostupna javnosti ovisi o nama. ICARUS Hrvatska interakcijom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva. Jedan od suvremenih alata za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme je digitalna platforma Topoteka koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje. Predavanje će pokazati polaznicima postojeće Topoteke i lokalne arhive dostupne online i pokazati im kako mogu napraviti vlastiti arhiv, uz podršku baštinskih ustanova i stručnjaka. Suradnja zajednice na izgradnji vlastitog lokalnog arhiva uključuje brojne aktivnosti – produbljuje svijest o važnosti zaštite povijesnih izvora, povećava dostupnost privatnih arhiva, aktivno povezuje baštinske i obrazovne ustanove (arhive, muzeje, knjižnice, škole, povijesne, kulturne i zavičajne udruge) i uključuje sve građane u čuvanje i promociju povijesti i tradicije.

Pozivamo sve zainteresirane pojedince i institucije da se uključe. Više informacija možete saznati na mrežnim stranicama http://icarus-us.eu/ i http://www.topotheque.eu/.
U predstavljanju će sudjelovati predsjednica ICARUS Hrvatska dr. sc. Vlatka Lemić i viši arhivist Stjepan Prutki, a pozdravnu riječ uputit će predsjednik Zavoda za baranjsku povjesnicu, Davorin Taslidžić, prof.

Etnološki centar baranjske baštine, Kralja Tomislava 70, Beli Manastir
10. svibnja 2018. u 11:00 sati