Hrvatska slavi Dan neovisnosti

  SHARE
  foto:pixabay
  foto:pixabay

  Republika Hrvatska  danas slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

  Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prehodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim pute. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovni JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smještno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

  Tuđman, Mesić i Marković su se od sigurne pogibije spasili samo pukom srećom jer su nekoliko minuta prije napada napustili te prostorije.

  U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene.

  Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada jugovojske na glavni hrvatski grad Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

  Toga datuma dogodila su se još dva važna događaja vezana uz hrvatsku neovisnost. 8. listopada 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII., što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta), a 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik pokrenuo je Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja da se ostvari neovisnost Hrvatske.