Gradsko kazalište dobilo posebnu nagradu za poticanje dječjih predstava u kazališnom stvaralaštvu

SHARE

gradsko kazalište beli manastir

Završio je 7. Komedija fest u Bjelovaru koje je trajao od 14. do 24. rujna. Prosudbena komisija 7. Komedija festa u Bjelovaru, sinoć (nedjelja 24. rujna) dodjelila je uz festivalske nagrade i posebnu nagradu Gradskom kazalištu Beli Manastir.

Dugogodišnje kazališno prijateljstvo i suradnja kazališta iz Bjelovara i Belog Manastira, rezultirala je sinoć odlukom da se mladim i entuzijastičnim glumcima iz Baranje dodjeli nagrada za poticanje dječjih predstava u kazališnom stvaralaštvu. Riječ je o nagradi koja svakako ima svoju težinu jer belomanastirsko kazalište zadnjih osam godina aktivno radi na promociji dječjeg teatra, jednako kao i redovnog dramskog ansambla koji djeluje od 2006. godine. Te se godine ponovno i oformilo ratnom zaustavljeno nekadašnje belomanastirsko amatersko kazalište. Od tada do danas od male skupine motiviranih ljudi zaljubenih u daske koje život znače, danas su na putu kao poluprofesionalizmu. Iza sebe imaju profesionalne produkcije vlastitih predstava koje su hvalile kako kazališni kritičari i profesori sa zagrebačke ADU, tako i publika. Veliki iskorak napravili su s hit dramom „Dnevnik Anne Frank“ koja ih je „izbacila“ iz amaterizma i vinula korak naprijed. Predstava je osvojila brojne nagrade i odvela ih u smjeru ka polu-profesionalizmu.
S dječjim repertoarom započeli su prije osam godina, predstavama u vlastitoj produkciji, a potom su godinu dana kasnije, pokrenuli

Dječji kazališni festival s četiri gostujuće predstave. Ove godine, festival je imao deset predstava i nekoliko kazališnih radionica za djecu. Djeca su se s godina naučila na dolazak u kazalište u vlastitom gradu kao i posjete glumaca u škole i vrtiće. Festival je postao prepoznatljiv te je jedan od rijetkih kazališnih festivala za djecu u Hrvatskoj. Sve predstave s dječjeg kazališnog repertoara režira Daniela Taslidžić Herman, koja je i sama zaigrala u nekoliko dječjih predstava. Ona je jedna od najmlađih dobitnica Povelje Grada Belog Manastira 2015., osnivačica Gradskog kazališta Beli Manastir, a posebno treba istaknuti Brončanu diplomu Hrvatskog sabora kulture Zagreb za 10-godišnji rad u razvijanju kazališta i kulture. Hrvatski centar za dramski odgoj iz Zagreba dodjelio joj je stručno zvanje dramski voditelj, a pohađala je programe cijeloživotnog obrazovanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Tekstove za predstave rado im ustupa dječji pisac Tode Nikoletić, autor poznatog „Puta po svijetu“, najdugovječnije dječje predstave belomanastirskog kazališta. Kazališni tim koji je „oživio“ spomenute predstave čine Dunja Vlahek, Nebojša Šimić, Denis Mikac, Davor Burić, Zoran Herman i Daniela Taslidžić Herman.

Ostale nagrade
Nagradu za najbolju scenu i kostime dobio je Mrak teatar iz Županje, nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu odlazi u Nedelišće, a žensku u Slavonski Brod, dok nagrada za najbolju mušku odlazi u Đurđevac, a žensku u Sveti Ivan Zelinu.
Najbolju režiju ima Gradsko kazalište Đurđevac.
Najbolja predstava po izboru publike je „Romeo i Julija“ Mrak teatar iz Županje, a najbolja po izboru žirija „Do posljednje kapi krvi“ Pučke scene Hercegovac.
Posebnu nagradu dobilo je Gradsko kazalište Beli Manastir, a počasni gost bio je Cvetin Aničić, glumac i redatelj iz Šida.