Gradsko kazalište Beli Manastir uspješno su završili program “Cijeloživotnog učenja s odsjka glume i lutkarstva”

SHARE

Umjetnička akademija u Osijeku organizirala je u suradnji s Gradskim kazalištem Beli manastir nastavu iz programa Cijeloživotnog učenja s odsjeka glume i lutkarstva.

Program pod nazivom „Suvremena europska drama“ završen je proteklog tjedna u Belom Manastiru, budući da su se belomanastirski glumci – polaznici nastave jedini prijavili za program. Oni su na osječkoj Akademiji već poprilično poznati kao zaljubljenici u kazalište jer su i protekle akademske godine pohađali program „Uvod u povijest kazališta i drame“, a ove su godine program edukacije završili sa „Suvremenom europskom dramom“.

Umjetnička akademija u Osijeku, osim programa formalnog obrazovanja, u skladu sa zahtjevima suvremenog obrazovanja, tržišta rada i kapitala, započela je raditi na osmišljavanju i izvođenju programa neformalnog obrazovanja, odnosno programa u okviru koncepta cjeloživotnog učenja.

Programi cjeloživotnog učenja na UAOS-u nastali su kao odgovor na nedostatak umjetničko/edukativnih sadržaja koji se nude u gradu Osijeku i okolini. Osim toga, ovakvi programi cjeloživotnog učenja mjesto su gdje se razbija predrasuda da je umjetnost isključivo stvar talenta, nego je za isto potrebno i savladavanje određenih tehnika i tehnologija, organizacije rada i procesa.

Cilj programa „Suvremena europska drama“ je upoznavanje polaznika s dramskim pismom 20. stoljeća, osnovnim konvencijama i trendovima, dominantnim temama i u europskoj matrici i specifičnostima hrvatske drame, a kao poseban dodatak su trendovi u američkoj drami, koja djelomično pripada i europskom dramskom krugu.

Edukaciju je izvodila dr.sc. Sanja Nikčević, profesorica s Umjetničke akademije Osijek, a program su uspješno završili Daniela Taslidžić Herman, Dunja Vlahek, Davor Burić, Vanessa Herman, Denis Mikac i Klea Posavac.

Belomanastirsko kazalište time je zaključilo uspješnu i radnu 2016.godinu u kojoj su još jednom pokazali da uz rad na predstavama (i za djecu i za odrasle) rade i na edukaciji svoj članova, kako teorijskoj, tako i praktičnoj. Trenutno rade na novoj predstavi, povijesnoj komediji, koja će uskoro doživjeti svoju premijeru a čiju režiju potpisuje Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame osječkog HNK. Do nove premijere na repertoaru im ostaju „Dnevnik Anne Frank“, „Novac moje krvi“, „Pale sam na svijetu“ i „Put po svijetu“.