Udruga Žena Fijolice

  SHARE
  Foto:Branko Vuk
  Foto:Branko Vuk

  Udruga žena „Fijolice“ Petlovac osnovana je 2. veljače 2003. godine, s ciljem unapređenja kulturnih događanja u selu, zbližavanja ljudi, poboljšanja međuljudskih odnosa. Udruga trenutno broji dvadesetak aktivnih članova, te još desetak povremenih članica.

  Od osnutka Fijolice organiziraju proslavu Maškara – fašnika mimohodom maškara kroz selo, spaljivanjem fašnika, te pučkom veselicom uz živu glazbu i kuhano vino.

  Niz godina udruga je suorganizator Likovne kolonije u Petlovcu, kojoj je glavni organizator Općina Petlovac, a manifestacija je dio regionalne manifestacije Jesen u Baranji.

  Organizacija radionica koristila je članicama udruge u učenju tehnike izrade ukrasa od tijesta, raznih ukrasa za Uskrs i Božić, tehniku zlatoveza i sl. Svoje radove članice udruge izlagale su i prodavale na mnogim sajmovima na kojim su sudjelovali. Udruga je stalni izlagač na Sajmu udruga u Belom Manastiru, Uskršnjem sajmu u Petlovcu, na sajmovima u organizaciji Turističke zajednice Baranje u Belom Manastiru, te u Osijeku, Bačkom Bregu i Somboru.

  Fijolice vole i ponose se na svoja putovanja i izlete na izložbu cvijeća Flora art u Zagreb, izlete u Aljmaš, Vukovar, Ilok, na Plitvička jezera, a lipanj je rezerviran za posjetu Opatiji i Baškoj na otoku Krku.

  foto:24info/Branko Vuk
  foto:24info/Branko Vuk

   

  Osim putovanja i ručnih radova Fijolice promoviraju zdrav život, te sudjeluju sportskim igrama žena po Baranji, a također su i domačini jednog kola sportskih igara na lokalnom igralištu.

  Svojim radom i skromnim novčanim sredstvima sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama. Aktivno sudjeluju u svim događanjima u selu i pomažu ostalim udrugama prilikom raznih manifestacija.

  DSC05335

  Na natječaju Zaklade „Slagalica“ osvojili su 15.000,00 kuna za uređenje dječjeg igrališta u selu. Od novaca osvojenih na natječaju HEP-a tiskali su brošuru sa Međimurskim običajima i receptima u vrijeme Badnjaka i Božića, te su dali izraditi dva kompleta narodnih nošnji koje su izložili u Osnovnoj školi Petlovac.

   

  Izvor:24info.hr