Dva Hrvata i Amerikanac krenuli su pješke na 2300 km dugu šetnju od Iloka do Dubrovnika

  SHARE

  Nakon što je prepješačio Pacific Crest Trail Nikola Horvat je uvidio sve razmjere i pozitivnost takve jedne hodačke staze za mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca, te u suradnji s ljudima iz Udruge koju je osnovao krenuo trasirati i pripremati jedan takav put u Hrvatskoj. Nazvali su ga Croatian Long Distance Trail. Nakon dvije godine mukotrpnog rada CLDT je najzad spreman da se na njega otisnu prvi hodači: Branko Maretić Dečina – umirovljeni specijalac, Matt Bisenius – Nikolin prijatelj s Pacific Crest Traila, Amerikanac, te Nikola Horvat – za sada jedini hrvatski thru hiker (onaj koji je u cijelosti prehodao jedan long distance trail).

  Hodanje će trajati 100 dana i u 90% vremena izbjegavaju se asfaltne ceste. Takav vid outdoor aktivnosti je novost u našim krajevima, ali ne i u svijetu. Na tisuće ljudi se otiskuje na višemjesečne hodnje divljinom otkrivajući sami sebe, svoje vrline i slabosti, postajući boljim ljudima. Sada jedan takav put ima prilike zaživjeti i u Hrvatskoj. Podržite medijski ovu neprofitabilnu priču koja je plod nesebičnog zalaganja skupine zaljubljenika u hodanje i prirodu.

  Croatian Long Distance Trail krenula je iz Iloka 30. travnja u 10 sati Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki te prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice pa preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Potom se ulazi na Kalnik i ide se sjeverno do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga se hoda južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Potom slijedi Žumberak, Gorski kotar, te se preko Klane ulazi u Istru gdje se istarskim planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Potom se preko Pazina, Labina i Učke zaobilazi Rijeka te se kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita.

  Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

  CLDT je započeo u Iloku, a Beli Manastir je nezaobilazno mjesto na njihovoj karti.

  U Beli Manastir će doći danas u popodnevnim satima.