Dragan Tešić i Tomislav Rob zatvorili festival kazališta “Pozorište bez granica”

SHARE

Međunarodni festival kazališta sa područja Balkana „Pozorište bez granica 2017.”, 2. septembra zatvorilo je Gradsko kazalište Beli Manastir s nagrađivanom dramom „Dnevnik Anne Frank“. Svečanosti zatvaranja u Narodnom pozorištu Tuzla u organizaciji Draft teatra, nazočili su uz mnogobrojnu publiku i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob te potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, Davor Gotal. Ovo je ujedno bio njihov prvi posjet Tuzli u koju su došli kao podrška svojim glumcima i kazalištu. Tim povodom, Dragan Tešić, domaćin, glumac i prvi čovjek Draft teatra, pozvao je gradonačelnika Roba da zajedno s njim zatvori 17. po redu festival „Pozorište bez granica“. Suradnja ova dva kazališta započela je sasvim slučajnim susretom 2011. i uspješno traje i danas, a iste su godine, Tešić i Daniela Taslidžić Herman, predsjednica kazališta u Belom Manastiru, potpisali Povelju o međunarodnoj suradnji i tako povezali Tuzlu i Beli Manastir.  Ulogu Anne Frank ponijela je 14-godišnja Mia Tomšić, a ostatak ansambla čine: Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Jelena Momčilović (Edith Frank), Vanessa Herman (Margot Frank), Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Daan), Ana–Marija Zorčec kao Auguste Van Daan, Davor Burić kao Peter Van Daan, te Miep Gies – Daniela Taslidžić Herman. Predstavu je režirao Cvetin Aničić, a majstor tona i svjetla bio je Zoran Herman.  Predstava je premijerno igrana 27.3.2015. Od tada do danas obišla je brojne gradove diljem Balkana te osvojila brojne nagrade za najbolju predstavu u cjelini kao i za glumačka ostvaranja. Želja kazališta  bila je da predstavom prikažu kakvo zlo donose ratovi, a posvećena je svoj djeci svijeta koja su stradala zbog ratova i ideologija, diljem svijeta bez obzira o kojem vremenskom ili povijesnom razdoblju govorimo u kojima nevina djeca gube pravo na život.

Gradonačelnik Rob sa suradnicima, tijekom boravka u Tuzli, osim što se nazočio predstavi i svečanosti zatvaranja festivala, posjetio je gradske povijesne i kulturne znamenitosti, a dočekali su ga i predstavnici Hrvatskog konzulata u Tuzli kao i ostali predstavnici hrvatske zajednice u Tuzli. Gostovanje u Tuzlu omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u programu međunarodne kulturne razmjene.

Predstava „Dnevnik Anne Frank“ bit će ponovno izvedena 10. rujna u Belom Manastiru u 19 sati i označit će početak nove kazališne sezone.