Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

  SHARE
  foto:pixabay
  foto:pixabay

  Danas 1. svibnja obilježava se Međunarodni praznik rada, podsjećanje na povijesnu borbu radničke klase u čitavom svijetu i težnju da se stvore humaniji i pravedniji odnos prema svim radnicima.

  Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40-000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud.

  U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889- godine odlučeno je da se 1. svibnja svake godine godine održavati radničke prosvjede. 1890. godine taj datum postaje međunarodni dan opće solidarnosti radništva, te i u Hrvatskoj se počinje slaviti kao praznik rada. No, 1. Maj ima i mnogo veće značenje za radnički pokret od same uspomene i odavanje počasti ovim hrabrim ljudima – on predstavlja ujedno i dan svjetske radničke solidarnosti. To je trenutak da se prisjetimo borbi iz prošlosti i pokažemo našu nadu u bolju budućnost. Dan da se prisjetimo da je napad na jednog napada na sve.

  Ako pogledamo malo dublje u prošlost proslava prvog maja vuče porijeklo iz mnogo davnijih vremena. Kako se čini ime je dobio po Maji, staroitalskoj boginji prirode, plodne zemlje i biljaka. U starom Rimu su tog dana održavane svečanosti u čast Flore, boginje cvijeća, a u srednjem vijeku u Europi su se organizirale procesije koje su nosile zelene grančice i vijence, birali su se kralj i kraljica maja itd. Ovakve proslave su zaostatak nekadašnjih rituala koji su imali za cilj da obezbijede plodnu žetvu i uvećanje stada stoke.