Belomanastirsko kazalište izabrano za dva dječja lipanjska festivala

SHARE
foto:MB Press
foto:MB Press

„Zmajeve dječje igre“ u Novom Sadu i „Malik kazališni dani“ Slavonski Brod festivali su za djecu koji su u svojim programima izabrali između ostalih i Gradsko kazalište Beli Manastir.

60.jubilarne Zmajeve dječje igre već treću godinu za redom kao predstavnike Republike Hrvatske pozivaju belomanastirsko kazalište, koje je do sada novosadskim mališanima odigralo uspješnice „Put po svijetu“, „Luckasti klauni“ a ovog petka odigrat će „Avanture cvjetnog društva“ u Pozorištu mladih 9.lipnja u 10 sati.Zmajeve dječje igre u svom 60. jubilarnom izdanju ponudit će više od 100 programa u četiri dana, i sigurno je jedan od najvećih festivala za djecu na području jugoistočne Europe. Festival je dobio ime prema pjesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, a održava svake godine u lipnju, u Novom Sadu. Osnovna ideja festivala je okupiti pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, umjetnike i djecu. Tijekom festivala bit će izvedene dječje kazališne i pantomimske predstave, koncerti, književni susreti, interaktivne umjetničke, edukativne i znanstvene radionice, likovne izložbe, kao i karneval. Grad je tada pravi živi grad djece u kojeg pohrle organizirane grupe stotine mališana. „Avanture cvjetnog društva“ nova su predstava belomanastirskog kazališta koja je svoju premijeru doživjela 2.lipnja na 6. međunarodnom dječjem kazališnom festivalu u Belom Manastiru, a već je 4.lipnja odigrana na MESDAM-u u Pačetinu. Režiju potpisuje Daniela Taslidžić Herman. U edukativno- ekološkoj predstavi igraju Klea Posavac, Vanessa Herman, Denis Mikac i Davor Burić.

4. Malik kazališni dani u Slavonskom Brodu 10.lipnja ponudit će uspješnicu ovog kazališta, veselu predstavu „Put po svijetu“ kojoj će ovo biti 45. izvedba, a premijerno je odigrana u lipnju 2013.godine. U atriju Muzeja Brodskog Posavlja predstavit će se Dramski studio Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić, Dramska skupina Osnovne škole “Valdimir Nazor”, Slavonski Brod a u 19 sati belomanastirsko kazalište i predstava „Put po svijetu“ u kojoj glume: Daniela Taslidžić Herman, Nebojša Šimić i Biljana Marušić. Tekst potpisuje Tode Nikoletić, a režiju Daniela Taslidžić Herman. Istoga dana kazalištarci će biti i na punktovima baranjskog vinogorja Wine & walk, te na zmajevačkom Gator festu, a već 23.lipnja putuju u policijski kamp u Valbandonu.