Belomanastirsko kazalište gostovalo na 4. Korifej festivalu u Crnoj Gori

SHARE

U organizaciji Kolašinskog kazališta i ove je godine započeo (i traje) 4. Korifej fest, kazališni festival koji nudi 20 kazališnih predstava iz 10 zemalja, za djecu i odrasle i brojne dopunske sadržaje.

Ovogodišnji slogan festivala je “Živa ulica”, a festival traje od 21. srpnja do 20. kolovoza. Organizatori kažu kako su u program festivala ugostili i profesionalna i amaterska kazališta, a osnovni kriterij bila je kvaliteta predstave.

Među 20 predstava, našlo se i Gradsko kazalište Beli Manastir, koje na ovaj festival dolazi već treću godinu. Ove godine izabrani su s predstavom koja govori o trgovini ljudima, „Novac moje krvi“, a rađena je u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske.
„Predstava je bila odlična. Redatelj je odlično složio simboliku sjena koje igraju na zidova i predstava je zbog toga još tragičnija. Onaj tko ju je došao gledati s pozornošću, izaći će iz kazališta s gorkim okusom opasne stvarnosti koja je oko nas. Dramatičan kraj s djevojčicom koja glumi u predstavi daje dovoljno emotivnu notu, a bez patetike, što je odlično i smatramo da tu predstavu treba igrati što više, posebno ju prikazivati mladima, rekli su organizatori, nakon odigrane predstave. Osim Belog Manastira, jedino kazalište iz Hrvatske je ono iz Siska koje će tek zaigrati na daskama kolašinskog kazališta.
S Belim Manastirom smo ostvarili odličnu suradnju i vidi se da oni zaista vole ono što rade te promiču svoj grad i svoju državu, što je jako motivirajuće, nastavljaju organizatori koji su studenti glume ili režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju.

Uz predstave, na 4. Korifeju bit će prikazane i filmske projekcije, a glumica Anđelija Rondović, potvrđuje, radit će i glumačku postavu Muzeja laži, sa djecom, u kojoj će kustos biti Pinokio.
Također, Jovana Bojović, dramska spisateljica s djecom će raditi filmsku radionicu u kojoj će djeca biti scenarije, snimati pametnim telefonima i kamerama i montirati, dok će redatelj i lutkar Cvetin Aničić, imati radionicu lutaka i perfomanse na ulici.

Nakon predstave, glumci su, osim sudjelovanja na festivalu, posjetili i Nacionalni park Biogradska gora, Nacionalni park Durmitor i rijeke Taru i Limu. Festival financijski podržavaju Ministarstvo kulture Crne Gore te Vojska Crne Gore u čijoj su vojarni smješteni gosti.
Put na 4. Kofrifej belomanastirskom kazalištu osiguralo je u cijelosti Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.