Belomanastirsko kazalište dobilo još jedno vrijedno priznanje za stvaralački i odgojni kazališni rad

SHARE

U Centru mladih Ribnjak proteklog vikenda održana je dodjela nagrada i priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj, kao i godišnji sabor i kazališna predstava „Presuda: tiha likvidacija“, Seada Đulića iz Mostara.

Program je započeo upravo dodjelom nagrada a svečanost je otvorio Vlado Krušić, predsjednik HCDO-a. Tom prigodom podsjetio je nazočne da HCDO u svrhu poticanja i promicanja dramskog i kazališnog odgoja od 2009. godine dodjeljuje nagrade i priznanja za doprinos dramskom i kazališnom odgoju, kojima je, u nekoliko kategorija, dosad nagrađen niz hrvatskih te inozemnih dramskih i kazališnih pedagoga, dramskih studija, kazališta te drugih srodnih udruga i organizacija.

Povjerenstvo Centra, u sastavu Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Pule, Nebojša Borojević, dramski umjetnik i dramski pedagog iz Siska, i Vlado Krušić, dramski pedagog iz Zagreba, razmotrilo je nominacije za proteklu godinu i odlučilo dodijeliti nagrade i priznanja. Nagradu za trajan doprinos razvoju dramskopedagoške struke i dramskog odgoja u Hrvatskoj dobile su dr.sc. Iva Gruić (Zagreb) i Zvjezdana Čagalj (Split), nagradu za trajan doprinos razvoju dramskog i kazališnog odgoja dobilo je Učilište ZKM-a, nagradu za izniman doprinos razvoju dramskog i kazališnog odgoja u Hrvatskoj dobila je je Irena Hlupić – Rašo (Bjelovar), dok su priznanje za za uspješan stvaralački i odgojni kazališni rad dobili Gradsko kazalište Beli Manastir i Jasmina Žiljak Ilinčić (Split).
Prema obrazloženju Povjerenstva, belomanastirci su ovo vrijedno priznanje dobili zbog aktivnog promocija dramsko odgojnog rada s mladima, a posebno zbog rada sa ranjivim socijalnim skupinama te zbog preventivnih stvaralačkih predstava u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske.
Povjerenstvo je tom prigodom nazočnima predočilo detaljno obrazloženje i o tome tko je Gradsko kazalište Beli Manastir, što su do sada radili i postigli. U ime kazališta, nagradu je primila voditeljica Daniela Taslidžić Herman sa dijelom ansamlba.
U svom obraćanju, Taslidžić je zahvalila Povjerenstvu što je prepoznalo rad ovog kazališta, jer Beli Manastir je mali gradić koji može puno dati, ali je slika grada siva i tužna zbog velike stope nezaposlenosti, no kazalište živi i radi punim plućima. Kako je naglasila, ovakve nagrade u kulturi samo su poticaj ovom mladom kazalištu da uspješno i dalje promiče ime svoga grada i svog kazališta na način kako to Beli Manastir i zaslužuje. Vjerujem jer moram vjerovati, da će se naš Grad pokrenuti, a već su sad vidljivi pomaci. Budućnost našeg kazališta s jasnom vizijom i ciljem je na mladima, našim članovima i ostat ćemo se ovdje boriti jer Baranja je to zaslužila. Ja vjerujem u bolje sutra, i želim Vam svima mnogo uspjeha, istaknula je.
HCDO je prije tri godine, Danieli Taslidžić Herman dodjelio uvidom u životopis i reference, stručno zvanje dramski voditelj.

Po završetku svečanosti održana je i Godišnja skupština HCDO-a, nakon koje su svi nazočni imali priliku pogledati kazališnu predstavu „Presuda: tiha likvidacija“, Seada Đulića iz Mostara. Đulić je pak istoga dana od 10 do 14 sati odžao radionicu: “Jesu li dvije obale prilika za most ili ambis”. Riječ je o radionici odgojne drame za dramske pedagoge i voditelje, učitelje i nastavnike građanskog odgoja, aktiviste civilnih udruga, studente i sve druge zainteresirane za upotrebu dramskih metoda u odgoju za mir i nenasilje.