Baranja: Nekada gospodarska sila, danas područje siromaštva

  SHARE

  marko kk

  foto: 24info
  foto: 24info

  Nekada je Beli Manastir bio ponos Baranje i jedan od najrazvijenih hrvatskih gradova s brojnim industrijskim pogonima. Tadašnji kombinat ”Belje” uvozio je radnu snagu jer Baranja nije imala dovoljno radne snage. Naravno, treba spomenuti da je i jedna od najvećih i najboljih tvornica za proizvodnju šećera bila smještena u Baranji. Ta je tvornica također zapošljavala veliki broj stalnih zaposlenika i sezonaca, a kooperacija koju su ta dva velika proizvodna pogona imala bila je smještena u Hrvatskoj i na području današnje Srbije, ali i Mađarske.

  Danas je situacija potpuno drugačija. Sve je to nestalo ili je proizvodnja prepolovljena pa stoga nema niti posla, kao ni industrijske proizvodnje. Mnogi su mladi trbuhom za kruhom prisiljeni napustiti Baranju kako bi bolju budućnost pronašli na drugome mjestu, najčešće u drugoj državi pa čak i na drugim kontinentima.

  Baranja i danas ima potencijala za rast i razvoj, ali nedostaje sposobnih ljudi koji bi samu Baranju vratili na stare puteve slave. Danas se najviše radnika okuplja na jednom mjestu koje svima nudi “bolju budućnost koje nema”. To se mjesto zove Hrvatski zavod za zapošljavanje.
  Baranja i Beli Manastir nekada su bili gospodarski lideri u Hrvatskoj, a danas su izgubljeni slučaj pod nazivom područje posebne državne skrbi. Toliko smo nisko pali da se u Belom Manastiru otvorila socijalna trgovina za najugroženije obitelji. Socijalna pomoć najčešće je “posao” mnogim obiteljima u Baranji jer pravi posao ne mogu pronaći.

  Smatram da je sramota da su danas visoko obrazovani mladi Baranjci sretni kad ima se pruži da rade za minimalac u svojoj struci. Mjere poput stručnog osposobljavanja i Mladi za Europu te slične mjere javnih radova za visokoobrazovane, poslodavci zloupotrebljavaju i smanjuju cijenu rada obrazovanim ljudima. A osim toga, nakon odrađene mjere nisu dužni osobu zaposliti u svom poduzeću već im se omogućava da si uzmu novu mladu osobu i da ju “osposobljavaju”, bolje rečeno iskorištavaju.

  Takva politika zapošljavanja Baranju će, kao i ostatak Hrvatske, još dugo vremena činiti zaostalom i nerazvijenom, a o bogatoj Baranji i Hrvatskoj možemo samo sanjati