Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu 2018.

  SHARE
  foto:pixabay
  foto:pixabay

  Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu ove je godine posvećen kampanji koja se provodi u 2018. i 2019. godini pod motom „Zdrava radna mjesta – upravljanje opasnim tvarima“. Održava se od 22. do 26. listopada i bit će obilježen nizom događanja i aktivnosti u više od 30 europskih zemalja. Izloženost opasnim tvarima mnogo je češća na radnim mjestima nego što se misli. Opasne tvari na poslu mogu uzrokovati široki spektar zdravstvenih problema i bolesti, kao i sigurnosne rizike. Kampanja 2018-19 ima za cilj podizanje svijesti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu kao i promicanje kulture prevencije rizika.

  Opasne tvari mogu biti u čvrstom, tekućem ili plinovitom stanju, a u organizam mogu ući udisanjem, prodiranjem kroz kožu ili gutanjem.

  Izloženost opasnim tvarima na radnom mjestu uzrokuje akutne i kronične zdravstvene probleme, uključujući:
  – respiratorne bolesti kao što su npr. astma, rinitis, azbestoza i silikoza,
  – oštećenje unutarnjih organa, uključujući mozak i živčani sustav,
  – iritaciju i bolesti kože,
  – profesionalne karcinome: npr. leukemiju, rak pluća, mezoteliom, rak nosne šupljine.

  Osim toga, radnici mogu stradati jer prisutnost opasnih tvari može dovesti do požara, eksplozije, akutnog trovanja i gušenja.

  Drugo europsko istraživanje o novim i prijetećim rizicima (ESENER-2), koje je u poduzećima provela EU-OSHA, otkriva da su opasne supstance najčešće prisutne u djelatnostima kao što su poljoprivreda, prerađivačka industrija i građevinarstvo.

  Međutim, radnici su potencijalno u svim djelatnostima izloženi riziku izlaganja opasnim tvarima. Ukupno 38% europskih poduzeća prijavljuje potencijalno opasne kemijske ili biološke tvari na svojim radnim mjestima. Stoga je neophodno identificirati opasnosti i njima upravljati.