Zašto je Coca-Cola štetna?

  SHARE
  foto: pixabay
  foto: pixabay

  Prije par godina u Grčkoj su istraživači proveli istraživanje o utjecaju gaziranog pića na ljudski organizam. Tačnije, ispitivan je uticaj dva ili više litara gaziranog pića dnevno na zdravlje ljudi. Rezultati do kojih se došlo su u najmanju ruku sjajni, čak šta više slobodno možemo reći da su jako zapanjujući. Prevelika količina kofeina koju ovo piće sadrži utiče na neravnomjeran rad srca, a prevelika količina fruktoze izaziva pojavu proljeva. Osim toga, prevelika količina šećera može dovesti do pojave dijabetesa drugog tipa (tipa dva), karijesa kao i problema sa metabolizmom. Uz sve navedeno teško je zaobići i činjenicu da se unosom prevelike količine gaziranog pića u dnevnoj prehrani povećava rizik od osteoporoze, gastrointestinalnih problema, te problema sa bubrezima.

  Preveliko konzumiranje Coca-Cole, dovodi do slabljenja kostiju, do nepravilnog rada srca, i može uzrokovati probleme sa mišićima. Prevelik unos Coca-Cole direktno utiče na mišiće, a za posljedicu ima smanjenje kalija u krvi što uzrokuje probleme sa razvojem i radom mišića. Velika količina kofeina koju ovaj napitaj sadrži utiče na abnormalan rad srca, tj. ubrzava njegov rad.

  Gazirana pića sadrže:

  • Glukozu
  • Fruktozu (koja izaziva proljev)
  • Kofein (najveći uzročnik neravnomjernog rada srca)

  Umjetna sladila:
  Nekoliko potrošača koji su prestali konzumirati gazirana pića postigli su puni oporavak, ali i dalje su skloni određenim bolestima. Iako su proizvođači smanjili unos odnosno količinu šećera u napitcima, problem nije rješen. Veći problem predstavljaju umjetna sladila. Kroz konkretan primjer ćemo objasniti problem umjetnih sladila. Svi smo konzumirali ili barem čuli za „Coca-Cola Zero“ ili bolje rečeno piće bez šećera. Da li je zaista to tako? Možda jeste bez šećera, bez pravog šećera , ali kako to da je navedeni napitak istog okusa kao i obična „Coca-Cola“ ? Ovaj „neslatki napitak“ izaziva još veću želju za slatkim materijama. Kako ako je bez šećera? Jednostavno, umjetni zaslađivači i psihički, a i fizički povećavaju želju za slatkim. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji koriste umjetne zaslađivače deblji od onih koji koriste obični šećer. Naučno je dokazano da umjetno stvaranje dopamina izaziva ovisnost i na taj način deblja. Iz hrvatske podružnice „Coca-Cole“ su potvrdili da djeca mlađa od dvanaest (12) godina ne bi smjela konzumirati „Coca-Colu“ zbog njenog štetnog sadržaja . Osim vode, ugljični dioksid (CO2 ) je najzastupljeniji sastojak.

  Boje koje se koriste u gaziranom piću:
  Karamel E150d ili sulpite ammonia caramel, zaista nema nikakve veze sa pravom karamelom. Riječ je samo o boji, a proizvodi se hemijskim putem, tačnije preradom šećerne trstike ili repe. Ova i slična bojila koriste se u pivu, umjetnom tamnom hljebu, čokoladnim pecivima, sladoledima, umacima, viskiju, vinima itd.

  Štetni sastojci u Coca-Coli:
  Originalni recept za Coca colu je jedna od najbolje čuvanih tajni. Sef sa ručno ispisanim originalnim receptom Coca-Cole krajem prošle godine prenesen je iz banke Sun Trust u Atlanti, gdje je čuvan od 1925.godine, u muzej World of Coca-Cola takodjer u Atlanti (država Georgia). Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe 1,7 milijardi proizvoda marke Coca-Cola. Šta se sve stavlja u Coca colu znaju samo proizvodjači. Prema onome što je nama dostupno na etiketama većina tih sastojaka izazova razne vrste ovisnosti.