Kako brže savladati novi jezik?

  SHARE
  foto:pixabay
  foto:pixabay

  Ljudi su motivirani da uče nove jezike iz različitih razloga. Možda ste se preselili pa vam je važno da čim prije savladate jezik novog doma ili pak svoje slobodno vrijeme želite iskoristiti konstruktivno iz znatiželje prema drugoj kulturi.

  Koji je god razlog da ste se odlučili za učenje novog jezika, odgovor na to kada je pravo vrijeme da započnete jeste SADA. Iduće pitanje je odakle krenuti?

  Uključite učenje jezika u svoj život
  Dvije su bitne točke koje trebate razmotriti. Prva je ta da trebate biti sigurni da ste započeli iz pravog razloga, bilo bi dobro da vas uistinu zanima određena zemlja i njezina kultura. Učenje novog jezika će vam uzeti puno vremena i bez strasti teško da ćete pronaći motivaciju koja će vas voditi prema cilju.

  Druga bitna točka je ta da morate znati što vam je prioritet. Ukoliko se odlučite i potpuno se posvetite učenju, nema razloga da ne ostvarite ono što ste si zacrtali.

  Kako biste ostali na pravom putu dobro je da od učenja jezika stvorite novu naviku. Navike se stvaraju kroz nove setove rutina koje ćemo dodati našoj svakodnevici.

  Koliko je vremena potrebno za stvaranje novih navika?
  U znanstvenim krugovima postoje rasprave o tome koliko je potrebno vremena za stvaranje novih navika. Teorija o „21 danu“ je proizašla od doktora Maxwella Maltza, plastičnog kirurga, koji je uočio da je potreban 21 dan kako bi osobe koje su podvrgnute amputaciji izgubile fantomske senzacije u amputiranom udu. Također, uočio je da je njemu osobno potreban jednak broj dana da bi stekao novu naviku. No, on je bio siguran da je to minimalan potreban broj dana te nije provedena znanstvena studija koja bi predstavljala pravu podlogu.

  Desetljećima kasnije je Phillippa Lally, znanstvenica zdravstvene psihologije, objavila izvješće istraživanja o stvaranju novih navika. Došla  je do zaključka da je potrebno 66 dana kako bi nam se određeno ponašanje „ukorijenilo“, odnosno da je potrebno između 18 i 254 dana da se stvori nova navika.

  Možemo zaključiti da se period stvaranja navika razlikuje od osobe do osobe. Stoga, bitno je stvaranje rutine ako ste se odlučili samostalno savladati novi jezika te će vam u tome pomoći sljedeći koraci:

  1. Podijelite zadatke na manje dijelove koji su lakše ostvarivi

  Kada započinjemo raditi nešto novo uvijek su prvi koraci najzahtjevniji. Ukoliko samo izjavite da želite biti jako dobri u znanju novog jezika, to vas neće motivirati i ostat ćete na mjestu. No, uzmete li papir i olovku, zapišete što biste željeli ostvariti i u kojem vremenskom roku zasigurno ćete polučiti rezultate. Ovaj naputak se ne odnosi samo na učenje novog jezika, već i na ostale životne korake.

  1. Neka vaša misija bude javna

  Jedan od najboljih načina da si osigurate uspjeh jeste da obavijestite druge o tome koji su vaši ciljevi. Na takav način ono što činite postaje stvarno jer i drugi znaju čime se bavite. Također, vaša želja da uspijete će biti veća jer želite pokazati drugima da niste odustali.

  1. Pronađite inspiraciju u izazovu

  Mali ciljevi, primjerice učenje abecede u nekoliko dana, će vam biti pokazatelji koliko brzo napredujete. Također, možete si odrediti koliko novih riječi ćete naučiti svaki dan. Možete dogovoriti skype razgovor s nekim tko je izvorni govornik jezika koji učite. Svaki put kada ostvarite nešto što ste si zacrtali osjećat ćete se nadahnutije da nastavite u svojoj namjeri.

  1. Fokusirajte se na jedan zadatak

  Previše zadanih ciljeva odjednom će vjerojatno rezultirati time da ćete se izgubiti negdje na putu i odustati. Na naprednije zadatke biste trebali kretati kada savladate one jednostavne. Tako će vam biti lakše i zasigurno ćete izbjeći gubitak motivacije.

  1. Gledajte serije/filmove na jeziku koji učite

  Serije i filmovi na jeziku koji učite će vam približiti izgovor, usput ćete se zabaviti i učiti. Naravno, na početku je bitno da imate prijevod. U kasnijim fazama se možete testirati i gledati bez prijevoda.

  Pripremite se na izazov i ne posustajte kada vam se pričini da kaskate u mjestu jer sve novo što učimo traži određeni proces i vrijeme. Potrebno je da ustrajete i da slavite male životne uspjehe, a rad na sebi je uvijek uspjeh.