29. listopada – Svjetski dan moždanog udara

  SHARE
  foto: pixabay
  foto: pixabay

  Moždani udar je globalna epidemija koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života.

  Svjetski dan moždanog udara se i ove godine obilježava 29. listopada. Cilj teme kampanje „Potpora za život nakon moždanog udara“ (#UpAgainAfterStroke – #OporavitiSeNakonMoždanogUdara) je podizanje svijesti javnosti o ključnim problemima i potrebama oboljelih od moždanog udara i osoba koje skrbe za oboljele, a sve da bi se postigla najbolja moguća kvaliteta života nakon moždanog udara.

  Ponekad je najteži dio moždanog udara osjećaj usamljenosti.
  – 80 milijuna ljudi na svijetu je preboljelo moždani udar
  – 50 milijuna preživjelih žive s nekim oblikom trajne invalidnosti.

  U Hrvatskoj je moždani udar kao i u Europi na drugom mjestu prema smrtnosti sa 6.147 umrlih 2017. godine odnosno 11,5 % svih umrlih. Od toga je umrlih muškaraca 2.561 (9,9 % svih umrlih muškaraca) a umrlih žena 3.586 (13 % svih umrlih žena). Godišnje se u Hrvatskoj zbog moždanog udara liječi od 12.000 do 13.000 osoba.

  Budući da je moždani udar u Hrvatskoj na drugom mjestu po smrtnosti, a time i važan javnozdravstveni problem, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreću javnozdravstvenu kampanju “Pobijedi vrijeme#spasi mozak” u cilju podizanja osviještenosti populacije o moždanom udaru: čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, simptomima i ranom prepoznavanju, odgovarajućem i pravovremenom liječenju te rehabilitaciji.